Velencei-tó: jól harap a békés hal, lehet bizakodni

2023.05.16. 11:30

Amint lehet, folytatják a telepítést

Akik kitartottak a Velencei-tó mellett, azok szép horgászélményekkel gazdagodhattak az elmúlt napokban.

Tihanyi Tamás

A Szúnyog-szigeten elég foghíjas a csónakok sora, sokan nem bíznak abban, hogy sokáig használható állapotban marad a kikötő

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Az elmúlt hetekben nem lehetett panaszuk a fogási lehetőségekre azoknak, akik békés halra horgásztak, legalábbis ők lehettek többségben – számolt be róla a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltsége, ugyanis többnyire jól evett a hal, partról vagy csónakból egyaránt eredményesen lehetett pecázni. Nem volt ritka az 5-8 kilós horogra akadt ponty sem, és akadt, aki 10, sőt 15 halat tudott megszákolni a víznél töltött idő alatt.   

A szövetség májusi összegzése szerint a méretes pontyok mellett gyakran találkozni egy-két nyaras növendék pontyokkal, termetesebb, akár kilós kárászokkal, húszcentis küszökkel, bodorkákkal és vörösszárnyúakkal is. A ragadozók közül a csuka, a süllő és a balin sajnos csak nagyon ritkán mutatkozik, így jelenleg nem lehet pontosan megbecsülni az állományukat. A tóban jelentős a táplálékhal mennyisége, ezért amint biztonságosabb szintet ér el a vízállás és lehetőség nyílik rá – de legkésőbb ősszel – a MOHOSZ ragadozókat telepít. (Április végén mintegy 10 ezer darab előnevelt csukát már kihelyeztek a tó különböző pontjain.) Érkezett a harcsákról a halőrökhöz néhány biztató jelzés, ezek szerint több 40-60 centis kisebb, és egy-két nagyobb példánnyal már találkoztak e faj kedvelői. 

Sok szép pontyot foghatott az utóbbi időben az, aki kitartott a Velencei-tó mellett 
Fotó: MOHOSZ

Bár a vízállás még mindig nagyon messze van a megnyugtató 150-160 centis szinttől – kedden reggel 110 centimétert mutatott az agárdi vízmérce –, a tó jelentősen felfrissült, az őszi vízkészlet közel kétszeresére növekedett a számottevő csapadék és vízpótlás hatására.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában