Természetes szűrő

2023.04.15. 17:00

Nem kell mindent letarolni: ez a tanulság az agárdi nádas zóna kapcsán

Úgy fest, a velencei-tavi árkok tisztításának kérdése éppen olyan, mint a foci – mindenki ért hozzá. Az elmúlt időszakban több negatív hangvételű levelet is kapott a gárdonyi önkormányzat, hogy miért kellett meghagyni a nádas, bozótos területet az egyik agárdi árokrészen. Nos, kiderült: nem véletlenül.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A minap adott választ a neki címzett levelekre Tóth István, Gárdony polgármestere, hogy miért hagyták meg a Határárki kikötő és a Tópart utca közelében található egyik árokszakaszon a nádas, bozótos területet, miközben korában komoly ároktisztítási munka zajlott itt. Ez így igaz, mi is tudósítottunk arról, hogy nagy erőkkel, önkéntesekkel, hivatali dolgozókkal, vállalkozók segítségével tisztították ki az árkokat és szabadították meg az iszaptól az átfolyásokat. Ám maradt egy szakasz, ahol nem tarolták kopaszra a területet. Ez pedig három levélírónak sem tetszett, és ezért kérdőre vonta az önkormányzatot. Tóth István polgármester a feol.hu-nak is elmondta az okokat.

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

Az árokok kitisztítása során sok tonnányi iszapot, szemetet, bozótot termeltek ki az alagutakból, sőt, itt a nyílt felszínen is 15 méterig kitermelték azt.

- Ezen a részen azonban van egy sásos, nádas zóna, ahol, a Vízüggyel egyeztetve egy természetes szűrőt hagytunk meg, amely felfogja az ide érkező szemetet, s ahol lecsendesedhet a víz. Ha ez nem lenne, akkor elvinné az iszapot, szemetet az átfolyás a kikötőbe – mutatott rá a polgármester. Ezért van tehát szükség a hasonló természetesen meghagyott területekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában