Frissen Fejérből

2023.01.21. 15:30

Ilyen, ha a gárdonyiak összefognak - ároktisztításra érkeztek önkéntesek (galéria, videó)

Hatalmas munkában voltak a gárdonyiak szombaton délelőtt. Ároktisztításra érkeztek az önkéntesek, vállalkozók és az önkormányzat munkatársai, hogy javítsák a város felszíni vízelvezetését.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

Az elmúlt időszakban hullott óriási csapadék egy része nagy tócsatengerként terebélyesedik az árkok mellett Gárdonyban is. A helyi lakosság kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával fogtak munkába szombaton, hogy segítsék eljutni a felgyűlt vizet a Velencei-tóba. Vállalkozók adták az eszközeiket, civilek a két kezük munkáját, s gyakran egymást nem is ismerő csapatok dolgoztak különböző helyszíneken az eredményért. Tóth István polgármester és Erdei Péterné alpolgármester a vasúti átjárónál, Muray Rita a tópart közelében, a Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület tagjai pedig a gárdonyi csónakkikötőnél tisztították az árkokat. De jöttek helyiek gyerekekkel, baráti társaságok, cégek képviselői, sőt, külföldiek is, hogy a jó ügy mellé álljanak. Itt és most mindenki egy célért fogott ásót, lapátot: a Velencei-tóért, amelynek vízszintje az elmúlt héten végre emelkedni kezdett. A csapadékból bőven jutott ugyanis a tóba is, de hétfőn további centiket várnak még bele, köszönhetően annak, hogy pénteken bejelentették: megnyitják a pátkai tározót is a Velencei-tó duzzasztása érdekében.

De itt és most van miért dolgozni, hátha lesz még annyi csapadék ezen a télen, tavasszal, hogy könnyebben folyjon a víz a tóba. Tóth István polgármester elmondta:  

- Agárdon a vasúti átjáróban lévő átereszt tisztítjuk ki. Egy kis iszap felhalmozódott ugyanis az ősz és a tél folyamán, hiszen a közeli platánfákról a lehullott falevelek a vasút menti vízgyűjtő árkokban kötöttek ki – mondta el a város vezetője, megköszönve a munkát mindenkinek, önkénteseknek, önkormányzati és vasúti dolgozóknak, vállalkozóknak. Ez utóbbiból is volt jócskán, többek közt Kovács István vállalkozó, aki markolót ajánlott fel, vagy éppen Patyi István, aki rengeteg szerszámot hozott a munkásoknak.

A kép bal alsó sarkában lévő ikonra kattintva további fotók érhetők el.

 

De nem csak a vasút mentén halmozódott fel az iszap Gárdonyban, a házak mentén is sok a teendő. A kérdés, hogy ezek rendben tartása nem a háztulajdonosok feladata lenne-e, Tóth István azt mondta: - A házak előtti árokrendszer rendben tartása mindig a tulajdonosok feladata. Mindenki előtt volt árok Gárdonyban, nagyon sokan azonban betemették, úgy, hogy átfolyó csövet nem tettek be. Több ügyünk volt az elmúlt években ezzel kapcsolatban – mutatott rá a polgármester, azt azonban hangsúlyozta, hogy az árkok egy jelentős része szikkasztóárok, ami azt jelenti, hogy ebben a felszíni víz számára nincs lefolyás. Ezek csak arra szolgálnak, hogy ne a tulajdonos kertjébe menjen a víz, hanem egy árokban álljon meg és ott apadjon el. Ez a víz nem veszik el a közösség számára, mert a környék növényeit táplálja. Az árkok másik része pedig rá van kötve a felszíni vízelvezető gerincrendszerre – azonban ebből van itt kevesebb.

- Már megterveztettük a Gárdony és a Velencei-tó partja között a felszíni vízelvezetést, amely azonban körülbelül 2 és fél – 3 milliárd forintba kerülne csak Gárdonyban. A partfal felújítási projektből ugyan ez a rész kimaradt, de reméljük, hogy előbb-utóbb sor kerül rá. Saját erőből azonban ezt nem tudjuk megoldani – tette hozzá a polgármester. Tény, hogy a mondás szerint akkor kell az árkokat kitakarítani, amikor szárazság van, de ilyenkor látszik pontosan, mihez kell nyúlni, mutatott körbe a polgármester. Az a munka, amit itt most az önkéntesek, vállalkozók, lakosok és az önkormányzat végez, szintén óriási költség lenne. Az összefogás ereje azonban most valóban látványos változást hozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában