Mi legyen a zöldhulladékkal?

2023.04.19. 12:30

Indul a kertszezon, lássuk a szabályokat

A zöldhulladék felszámolása a tavaszi munkálatok beköszöntével sokaknak jelent problémát. Ennek megoldására a legális módokat gyűjtötte csokorba Kulcs önkormányzata.

Héjj Vivien

Szigorú rend szabályozza az avarégetést

Fotó: Kecskés Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzat környezetvédelemről és köztisztaságról szóló rendelete szabályozza az avar és kerti hulladék égetésének rendjét, s egyúttal hangsúlyozza, a háztartási tevékenység során keletkezett avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történjen.

A háztartási tevékenység során keletkezett avart és kerti hulladékot csak száraz állapotban szabad égetni, és az égetést úgy kell végezni, hogy a személyi biztonságot ne veszélyeztesse, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon.

Az égetést a kulcsi lakosoknak pénteki napokon 8 és 10, valamint 16 és 20 óra közötti, szélcsendes időpontra kell időzíteni. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A tűz helyszínén biztonsági felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és eloltható. Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni.

Mindemellett a Vertikál Nonprofit Zrt. rendszeresen elszállítja a településről a komposztálható zöldhulladékot és az újrahasznosítható csomagolási hulladékot. Áprilisban újrahasznosítható hulladékot 26-án, zöldhulladékot 19-én szállítanak el.

Az önkormányzat továbbá hangsúlyozza, illegális lerakóhelyekre zöldhulladék kihelyezése tilos! Kulcson a környezet védelméről kamerarendszerek – köztük több vadkamera – gondoskodnak, a beazonosítható szemetelők felelősségre vonását haladéktalanul kezdeményezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában