Frissen Fejérből

2023.01.14. 08:00

Újra bemutatkoznak a Móri borvidék borai

A borok a külön erre a célra szervezett bormustrán fognak bemutatkozni. A hegyközség szervezésében lebonyolított eseménysorozatban volt egy kis kihagyás a covid miatt, ezért a szokásosnál is jobban hiányzott már a gazdáknak az új borok seregszemléje.

Palocsai Jenő

Ízlelgetve, kortyolgatva, szagolva, kissé zajosan hoznak véleményt az évjáratról, ám ha szót kér Varga Erzsébet (álló alak), akkor néma csendben hallgatja mindenki a borpatika szakértőjének hozzászólását.

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A kezdetek kezdete, pontosan annak időpontja már eltűnt a feledés homályában, de a mai szervezők abban megegyeznek, hogy két évtizede már biztosan zajlik a Hegyközségi Bormustra, ami nem egy verseny, sokkal inkább egy olyan szakmai rendezvény, ahol nem csak vizsgálat és bírálat van, hanem annál sokkal több. Gyakorlatilag a borvidék borainak és borosgazdáinak folyamatos fejlődésének egyik záloga ez a rendezvény, ugyanis az ítészek és a többi résztvevő mind mondhat véleményt az adott tételről, sőt, ha van valami kisebb-nagyobb gond a borral, akár valódi, hathatós segítséget, tanácsot is adnak a mindenki által elismert szakemberek. 

Minden évben januárban indul a programsorozat, melynek keretein belül szinte valamennyi borvidéki település önállóan szervezi meg a saját bormustráját. A történelmi borvidékhez tartozó Mór, Csókakő, Csákberény, Söréd és Zámoly is tart ilyen programot, Pusztavám ez alól az egyedüli kivétel. Hétfőnként este hatkor tehát összeülnek a helyi borkészítők, a többi településről érkező borosgazdák és a meghívott szakértők, hogy minden egyes bort górcső alá vegyenek. Ezekre a szakmai estekre kizárólag a korábbi évjárat borait lehet elvinni, tehát korábbi, több éves tételeket nem. 

 Ez nem verseny és az egészen kis mennyiséget termelő gazdák is elvihetik a boraikat a nem ritkán nyolcvan fős közönség színe elé 
Fotós: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap 

Varga Máté szolgált azzal az örömhírrel, hogy a kihagyás után ismét lesz bormustra. A Móri Borvidék Hegyközségének elnöke elmondta: -Január 11-én, a hegyközség választmányi gyűlésén döntöttünk erről így bejelenthetem, hogy ha minden jól megy, akkor január 23-án, Söréden kezdődik a 2023-as bormustra. A következő állomás Zámoly lesz, még ebben a hónapban, 30-án, aztán egy héttel később, vagyis február 6-án bemutatkoznak Mór borai is. 

Mint megtudtuk, a program még szervezés alatt van, így az utolsó két állomás, vagyis Csákberény és Csókakő még nem pontosította, hogy melyik hétfő alkalmas nekik, így a február 13 és a 20 még nyitott, de annyi már biztos, hogy mind az öt helyszínen megtartják a mustrát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában