Frissen Fejérből

2023.01.06. 17:00

Karbantartó, vízelvezetést segítő munkálatokat végeztek a Gaja-pataknál

Habár jelenleg a Gaja-patak partjának egy szakasza igencsak kopár képet mutat, aggodalomra semmi ok: a szakemberek iszapoló kotrást végeztek a területen, melyre a vízfolyásban történt nagymértékű feliszapolódás miatt volt szükség.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A napokban lapunk és portálunk is beszámolt arról, hogy a közösségi média egyik székesfehérvári csoportjában keltek szárnyra találgatások a Gaja-patak jelenleg még kopár partszakasza miatt. 

– Miért kellett eltüntetni a nádat? Miért kellett kiemelni az iszapot? Hogyan hat mindez a környék állatvilágára? – merültek fel ilyen és ehhez hasonló kérdések.

Ezek szakszerű megválaszolásához a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól kértünk tájékoztatást. Kíváncsiak voltunk arra, milyen munkálatok zajlottak a Gaja-patak szóban forgó szakaszán, miért volt szükség mindezek elvégzésére, valamint arra is rákérdeztünk, a terület élővilágára milyen hatással van a nád és az iszap eltűnése.

Mint megtudtuk, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Gaja-patakon – a Nádor-csatorna torkolati szakaszánál – mintegy másfél kilométer hosszan végzett iszapoló kotrást 2022 novemberében.

– A kotrás amiatt vált szükségessé, mert a vízfolyásban nagymértékű feliszapolódás történt az elmúlt időszakban, és a mederben keletkezett iszapszigeteket ilyenkor szükséges eltávolítani azért, hogy a vízfolyásban lefolyó vizek károkozás nélkül tudjanak tovább haladni. A feliszapolódás hatására a mederrézsű a nád- és iszapszigetek kialakulása miatt sok helyen már károsan alámosódott. – tájékoztatta lapunkat a cég PR referense. Kiemelte, a munkálatokra a meder karbantartása, vízelvezető képességének visszaállítása és javítása érdekében került sor.

Mivel a kotrási munkálatok a vegetációs időszakon kívül, illetve a fagyok beállta előtt zajlottak, természetvédelmi érdekekkel nem ütköztek.

– Igazgatóságunk alapfeladata és törvényi kötelezettsége az állami tulajdonban lévő vízfolyások, csatornák ilyen jellegű fenntartási tevékenységének elvégzése, melyet jogszabályi előírások betartása mellett az érintett érdekeltekkel egyeztetve végez. – hangsúlyozta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság PR referense. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában