Frissen Fejérből

2022.11.07. 18:00

Aba is csatlakozott az országos Gondosóra programhoz

A kezdeményezés célja, hogy a település idős vagy egészségügyi állapotuk okán rászoruló lakosainak hatékony segítséget nyújtson veszély esetén.

Héjj Vivien

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Az elmúlt hónapokban a város képviselő-testülete döntött többek között arról is, hogy a település csatlakozik az országos érdekeltségű Gondosóra programhoz, melynek keretében az igénylést beadó lakosok egy egyszerűen használható, digitális karórára emlékeztető jelzőkészüléket kapnak tartós használatra.

Segítségével közvetlen életveszély vagy az egészségügyi állapot hirtelen romlása esetén az érintett azonnal segélyjelzést küldhet egy központi diszpécserszolgálat felé, ahol azonnal értesítik a mentőket, a beteg kezelőorvosát vagy hozzátartozóit. A készülékkel nem indítható és nem fogadható telefonhívás, az óra kizárólag a diszpécserközponttal képes kommunikálni. A jelzőkészülék ezen felül helymeghatározásra is alkalmas, valamint érzékeli azt is, ha viselője például elesik.

A programhoz csatlakozás első szakaszában az igénylők ingyenesen kapják meg az eszközöket és a szolgáltatást. A programra 65 év feletti, otthonában élő, magyar állampolgársággal rendelkező abai, bodakajtori és belsőbárándi lakosok jelentkezhetnek. A kapcsolódó ismertetőket minden háztartásba eljuttatja az önkormányzat.

– A második szakaszban a programot terveink szerint kiterjesztjük az első szakaszból kiszoruló lakosokra is. Így kedvezményes, támogatott díjért csatlakozhatnak a programhoz az idősotthon szervezésében házi ápolásban részesülők, az idősotthon lakói, ezen felül minden olyan 65 évnél fiatalabb személy, aki egészségügyi vagy egyéb állapotánál fogva rászoruló. – tájékoztatja a lakosságot az önkormányzat.

A regisztrációhoz szükséges jelentkezési lap elérhető a település önkormányzatának közösségi oldalán is. A kitöltésben az önkormányzat munkatársai igény esetén személyesen is segítséget nyújtanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában