Jó nagyra nőtt!

2022.09.03. 15:34

240 kilogrammot nyom a polgárdi óriástök, Giga Tök Úr

A kis aranyos jelenleg 240 kilogrammot nyom, amihez a nyáron naponta több száz liter vízre is szükség volt. Ha megéli, megy az országos tökversenyre, majd Halloween-i “fő”tök lesz belőle.

Hajdú Marianna

A tök lombjának területe elérte a 150 négyzetmétert.

Forrás: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A giga méretű tök a Bognár családnál “gyúrta” ki magát ekkorára. Nem mindennapi mérete történetét nézve, nem meglepő. 

A “tököcske” gazdája, Bognár Roland előre megfontolt szándékkal kezdett a tök nevelésbe. Magot kért a 2021-ben az ország legnagyobb tökét termesztő emberétől, majd ezt elvetette. 

óriás tök, giga tök
A tököt Bognár Roland olyan odafigyeléssel gondozta, mint ahogy egy kisgyereket szoktak. 
 Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az április elején kiültetett palánták gondozására extra figyelmet fordított. A locsolás és a folyamatos tápanyag utánpótlás mellett, még az erős napsütésben arra is gondolt, hogy árnyékot készítsen a növénynek. A tökök nőttek, fejlődtek szépen. Egy közülük a többinél is szemrevalóbb volt. Ettől kezdve a gondos gazda ennek az egy példánynak szentelte minden figyelmét. 

Roland elmondása szerint, már a virág beorzását követően egy héttel látszott, hogy “ebből lesz valami”. Ettől kezdve napi törődést igényelt, mint egy kisgyerek. Ahányszor a kertben járt, annyiszor nézte meg dédelgetettjét. Folyamatosan figyelte, nehogy valamilyen bogár bele rágjon, a szárát igazgatta, nehogy letörjön.

óriás tök, giga tök
Giga Tök Úr, személyesen.
 Forrás:  Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap-archív

A rekkenő hőségben nedves ronggyal takarta be, hogy ki ne száradjon, héja puha maradjon, így biztosítva a további növekedést. Naponta több száz liter vízre volt szükség az öntözésére, mivel lombjának felülete a nyáron, elérte a 150 négyzetmétert.

Szeretgette, becézgette, aminek meg lett az eredménye. A becslő számítások szerint körülbelül 240 kilogrammot nyomhat a “tököcske”. Nőni már látványosan nem fog, most már csak érik. Még néhány hétig lehet izgulni, hogy minden rendben legyen.

Nagy esély van október elején a “giga tököt” megmérettetni Martonvásáron a legnagyobb tökök országos versenyén. Ha megéli, Halloween tájékán lehetséges, hogy a Polgárdi felirat környékén is megmutatja majd magát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában