Megunhatatlan varázslat az éjben

2022.06.17. 10:00

Szentjánosbogár-rajzás az alcsútdobozi kastélykertben

Bármelyik pillanatban megkezdődhet a szentjánosbogarak rajzása, egyelőre várnak a kis rovarok. Hamarosan indul a fénnyel járó párkeresés.

Zsohár Melinda

Zöld fényükkel mutatnak irányt a sötétben

Forrás: FMH-Archív / NN

Az alcsúti arborétumban az év egyik izgalmas eseménye a szentjánosbogár-rajzás, annál is inkább, mivel a Vál-völgyi kisvasúton történő esti utazás még romantikusabbá teheti a kirándulást. Tájékozódjanak interneten az időpont felől, mert a kis bogarak nem ismerik a naptárt. Ám az bizonyos, hogy a magyar néphit szerinti Szent János-nap körül – a többi keresztények Szent Ivánként tisztelik – legalább két hétig kapcsolják be kis lámpásaikat esténként. Pontosabban a röpképtelen nőstények, mert ők helyben várják a repkedő hímeket a nászra, akik utána elpusztulnak. Nekik ilyen hosszú a teljes élet.

A tudományos névvel illetett bioluminiszcencia, a világító bogarak látványa már megfejtett jelenség. Alcsútra így is sokakat vonz az élmény, amint a fénylő pontok kavarognak a nyári légben. Szakvezetéssel adnak érdekes információkat a kastélykertről, a rajzásról, a Habsburg nádori hagyatékról, este fél kilenctől több csoportban. A szentjánosbogár-hölgyek tíz körül elsötétülnek, fél 11 körül bezár a park, vonattal is lehet visszautazni a Puskás Akadémia-beli megállóhelyig, illetve a felcsúti vasútállomásig. Rengeteg parkolóhelyet alakítottak ki, de kérik, kerékpárt és állatokat ne vigyenek magukkal a természetvédelmi területre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában