Biomarkerek segítségével

2022.05.02. 16:30

Szűrés, de ezúttal a véradóknak

Magas kockázatú véradóknak (is) nyújt ingyenes szűrővizsgálatra lehetőséget az Ambrichor Kutatási Zrt., együttműködésben az Országos Vérellátó Szolgálattal.

HG

A szűrés olyan, mint egy átlagos véradás

Forrás: Unger Tamás / MW

A Nessos kutatási program célja egy olyan vérvizsgálati módszer kifejlesztése, amelynek segítségével korai állapotban ki lehet mutatni a tüdődaganatot. Azokat szólítják meg, akik rendszeresen dohányoznak, vagy már leszoktak, de korábban erős dohányosok voltak. Véradók esetében 55–65 év, nem véradók esetében 55–80 év a korhatár. A paramétereknek megfelelő véradók segítségét kérik, miközben az ingyenes szűréssel a kutatók is segítenek a betegség korai felismerésében. A mintavétel külön kényelmetlenséggel nem jár, ugyanúgy történik, mint egy átlagos véradás. Az Országos Vérellátó Szolgálattól érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a kutatás általános célja a tüdődaganat szűrésére jelenleg aranystandardként alkalmazott alacsony dózisú CT-vizsgálat részbeni kiváltása vagy megerősítése, vérből meghatározható biomarkerek segítségével.

Nem vérvizsgálatról van szó, hanem tüdődaganat szempontjából magas kockázatú donoroktól való vérmintagyűjtési módszerről, amely a kutatás végén vezethet a keresett bio­marker megtalálásához. A program or­szágosan elérhető az OVSZ netes felületén vagy ingyenes zöldszámán: 06 80 734 999.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában