Frissen Fejérből

2022.04.25. 13:44

Borversenyt rendeztek Kápolnásnyéken

Közös borversenyt rendezett a Velencei-tavi Körzeti Hegyközség, a Velencei-tavi Szent Benedictus Borlovagrend és a fehérvári Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend április 22-én a Helytörténeti Kiállítás pincéjében.

S. Töttő Rita

Forrás: Kupi László

Kupi László házigazda köszöntötte a három társaság 2022-es nagy, közös borversenyén a bírálókat és a verseny lebonyolításában segítőket, s elmondta, hogy Kápolnásnyék és Vörösmarty kötődése a borokhoz mindig is jelentős volt, s ezt a hagyományt éltetni kell. Turcsányi Sándorné, a Szent Benedictus Borlovagrend, Dinnyés Ferenc a Noé-Hegyi Borlovagrend, Dobos Ferenc pedig a Velencei-tavi Körzeti Hegyközség nevében köszöntötték a megjelenteket, s jó bírálatot kívántak a személyenként kóstolandó harminc tételhez, amely még a szakembereknek is kihívás.

Forrás: Kupi László

A hegyközségi és a borlovagrendek területéről 37 termelő 90 mintával nevezett be a versenyre. Az 55 fehér, 13 rozé és 22 vörösbor közül kellett kiválasztani a három bizottságban kóstoló tizennyolc borbírálónak a sorrendet s az érmek sorát. Bizottságonként 30 bort kóstoltak Nyitrainé Sárdi Diána vezetésével, aki a MATE Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kertészettudományi Kar docenseként irányította a borverseny szakmai munkáját. 

Forrás: Kupi László

A versenyen 27 aranyérem, 38 ezüstérem, 18 bronzérem született, s 7 bor oklevél minősítést kapott. Az eredményhirdetés, az oklevelek és plakettek átadása a május 28-án Velencén, a Bence-hegyen, az Orbán-napi hegyünnepen lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában