Frissen Fejérből

2022.02.05. 13:00

Otthon negyven négyzetméter alatt

Kis terek, nagy ötletek. Hogyan rendezzük be kis alapterületű otthonunkat és helyiségeit anélkül, hogy zsúfolttá válna?

Déri Brenda

A galéria egy kicsi alapterületű, de nagy belmagasságú lakásban alkalmas a maximális helykihasználásra

Forrás: Shutterstock

Főleg azoknak okozhat fejtörést a térelrendezés és a „tér” otthonossá tétele, akik panellakásokban vagy minigarzonokban élnek. Ez persze inkább a nagyobb városokban élőket érinti, de azért más településeken is előfordulhat ilyen probléma.

No, de mit lehet tenni, hogy minél otthonosabb, komfortosabb és élhetőbb legyen az a tér, ahol a napjainkat töltjük? Ma már rengeteg praktika, rendszerezési módszer van, amit előszeretettel használunk térnyerés céljából, de melyek ezek? Meglehet, a bőség zavarában hirtelen azt sem tudjuk, hogyan, mivel érdemes kezdeni a „rendszerezést”. 

 

Aggodalomra azonban semmi szükség, cikkünkben összeszedtük ezen alternatívákat. Azt bizonyára tudja mindenki, hogy míg a sötétebb színek optikailag összenyomják a tereket, addig a világosak tágítják. Éppen ezért célszerű fehér, bézs vagy egyéb pasztell színeket választani a falfestéshez.

Ugyanígy a térnagyításhoz járul hozzá a tükör. Egy-egy nagyobb tükör a lakásban optikailag, érzetre is tágasabb teret eredményezhet. Azonban a fények és ablakok jelentőségét sem szabad alábecsülni. Míg előbbivel könnyen „játszik” az ember, addig utóbbival kevésbé.

A lámpák, LED-ek jó megoldást jelenthetnek, hogyha nem szűrődik be elegendő fény otthonunkba, ugyanakkor nem tudnak helyettesíteni egy hatalmas ablakot. A másik fontos tényező a „helyes” bútorok kiválasztása, gyakran ezeknek a kisebb tereknek a berendezéséhez fel szoktak keresni szakembereket, hogy beépített bútorokat készítsenek az egyes helyiségekbe.

Abban az esetben, ha mégis egy bútoráruháznál maradnánk, akkor fontos, hogy hatékonyan és maximálisan használjuk ki a bebútorozható tereket, ide értve például a lakás belmagasságát, amelynek beépítésével igen sok hely megspórolható. Javasolt olyan bútorokat vásárolni, melyek mélysége elég ahhoz, hogy sok eszközt, használati tárgyat, vagy éppen ruhát elnyeljen. Az viszont nem éppen a legjobb praktika, ha ezt egy óriási gardróbbal vagy szekrényekkel próbáljuk elérni, mivel zsúfolttá teszi az amúgy is kis teret.

A bebútorozáshoz tartoznak még a térelválasztók, amelyekkel könnyűszerrel egy térből kettőt lehet csinálni. Az tapasztalataim szerint többnyire két funkció elválasztásához alkalmazzák őket.

Az egyik, amikor az ebédlőt szeretnék elválasztani a nappalitól, a másik pedig, amikor a nappalit a hálóhelyiségtől, ami gyakorta ebben az esetben „csak” egy ágyat jelent. Mindkettő jó ötletnek bizonyulhat, ha nem a már többször említett zsúfoltságérzetet kelti.

Végül elértünk az utolsó esetleges térnövelő, térkihasználó módszerhez, amely egyben talán a legmegosztóbb is mind közül, ez pedig a galéria. Sokan kedvelik, de legalább ugyan ennyien ódzkodnak is tőle. Ezt a megoldást akkor ajánlott alkalmazni, ha megfelelő a belmagasság. Típusát tekintve lehet álló- és fekvőgaléria.

Az állógaléria az, amelyen van hely arra, hogy felegyenesedjünk, ehhez tehát legalább 180 centi magasság kell. A fekvőgalériát azonban, amelyhez elég a 140 centiméter a galéria padlója és a plafon között, a legtöbb lakásba könnyebb kivitelezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában