Téli madáretetés

2022.01.15. 15:00

Nagyon jó hangutánzó a szajkó

Javában tart a téli madarak etetése, amelyre mostanra igen nagy szükségük van a körülöttünk élő tollasoknak. Egyre kevesebb a szabadban felfedezhető élelem, és talán a mínuszok is gyakrabban lepik meg reggel az ébredező madarakat.

S. Töttő Rita

A le nem nyelt makkokat különféle éléskamrákban tárolja a szajkó

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Sokféle madárkával találkozhatunk, ha az etetőket figyelmesen szemléljük. Köztük lehet egy, a cinegéknél, verebeknél lényegesen nagyobb barát, a szajkó is – akit azonban nem mindenki szeret, éppen ezért nem is mindenki nevez barátnak. Ennek ellenére egy szép tollazatú, kedves ábrázatú madárról van szó, amely a varjúfélék családjába tartozik. Cserna Zoltán madárszakértő, a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesületének tagja mesélt róla:

 

– Hazánkban rendszeresen fészkel a szajkó, és állománya növekszik. Varjúféle, így a papagájokat követve a legértelmesebb madárcsoport oszlopos tagja ő is. Táplálkozását tekintve mindenevő, bár nyáron zömében állati eredetű táplálékot fogyaszt – mondja a szakember, és sorolja is: a szajkó ilyenkor főképp rovarokat, kisebb gerinceseket eszik, és bizony nem idegenkedik a fészekrablástól sem. Na talán, ez lehet az egyik oka annak, hogy őkelme nem olyan népszerű…

 

Persze nem csak a fészekrablásból él: ősszel nagy makk­fogyasztó. – A le nem nyelt makkokat a különböző éléskamrákban tárolja, melyeket azonban nem mindig talál meg. Így akaratlanul is hozzájárul a tölgytelepítésekhez. Tágulékony torokzacskójában egyszerre akár 7 makkot is képes tárolni, plusz egyet a csőrében visz, amikor is tulajdonképpen erdőtelepítést végez – árul el róla egy kis titkot a szakember. Hazánkban egyébként nem áll védelem alatt. Nem mellesleg nagyon jó hangutánzó hírében is áll, ez egy másik kevésbé tudott tény róla.

 

– Ezt a képességét ráadásul jól ki is használja: utánozza például az egerészölyv nyávogó hangját – mondja Zoltán s hozzáteszi: a vadászok nem szeretik, mert riasztó hangját hallatva, melyet szinte minden erdei vad meg- és felismer, jelzi a vadnak az ember, vadász közeledtét. Okos jószág tehát, az egyszer biztos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában