Mozgalmas és örömteli volt az első

2022.01.08. 07:00

Mosollyal teli hétköznapok - Egyéves lett 2021 első babája, Szepesi Lana

Nemrég ünnepelte első születésnapját Szepesi Lana, aki tavaly Székesfehérvár első babájaként látta meg a napvilágot.

Héjj Vivien

A kis Lana szülei ölelő karjaiban

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Édesapja ölelő karjaiban, arcán hatalmas mosollyal fogadta lapunk munkatársait Szepesi Lana, aki 2021. január 1-jén, nem sokkal 13 óra után született, városunkban elsőként abban az évben. Az immáron egyéves Lana 4280 grammal és 59 centiméterrel jött világra a Szepesi család negyedik gyermekeként. Testvérei a 13 éves Bence, a 9 éves Fédra és a 6 éves Bende. Lana tanulással, fejlődéssel és mosollyal teli első évéről szüleivel beszélgettünk. – Mozgalmas és örömteli volt az első éve. – kezdte édesanyja, Kertész Ildikó. – Voltak azért nehézségek is. Amikor megszületett Lana, akkor testvére, Bende nem ment oviba, hogy ne hozzon haza semmiféle vírust. Márciusban aztán három napra végül elvittük óvodába, ám az utolsó napon már belázasodva hoztam haza Bendét. Végigment az egész családon a vírus, Lana akkor még csak két hónapos volt. Nyáron aztán minden egy kicsit könnyebb lett. Lana imádja a testvéreit, hatalmasakat játszanak együtt, szerintem nála boldogabb baba nincs a Földön. Mindig tele szájjal, kilenc foggal mosolyog. A vírus miatt több hónapon át otthon voltak a család iskolás, illetve óvodás gyermekei is, ám Ildikó, karjában néhány hónapos kislányával, rutinosan vette a kihívásokat.

 

– Az első hat hónap alvás szempontjából nehéz volt – ragadta magához a szót Szepesi István, aki beszélgetésünk alatt szinte mindvégig karjában tartotta a most éppen apás korszakát élő Lanát. – Minden nap felkelt éjfélkor és kettőig, fél háromig játszott. Próbáltuk megfejteni, mi lehet az oka az éjszakai ébredésnek, a többi gyerekünknél ilyen nem volt. Valószínűleg Lanának át kellett állnia, ugyanis amikor még pocakban volt, én este hazaértem a munkából és mindig felkeltettem. Addig-addig simogattam, csikiztem Ildikó hasát, míg nem éreztem, hogy Lana mozgolódik. Ezt megszokhatta, valószínűleg ezért kelt fel éjszakánként. Szeptemberben aztán a nagyobb tesók visszatértek az iskolába és az óvodába, ezért érthető módon Lana sokáig hiányolta napközbeni játszótársait.

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Furcsa volt neki, hogy csak kettesben vagyunk, sokszor sírt is, hiányolta a tesókat, pedig alapvetően ő egy nagyon nyugodt baba. Nevének jelentése is nyugodt, csendes. Ha most, az első szülinapjakor kellett volna nevet választanunk, akkor is ezt adtuk volna neki, maximálisan illik a személyiségéhez. Nagyon vidám és boldog baba, akárhová megyünk, mindig mosolyog. Ő egy álombaba – mesélte a büszke édesanya Lanáról, akinek szókincse már folyamatosan gyarapszik: a baba és dádá szavak mellett már nemet is tud mondani, valamint folyamatosan gyakorolja testvérei és szülei megszólítását is. Édesanyja elmondta, Lana hét hónaposan már kúszott, egy-két hónappal később kezdett mászni, ma pedig már – a bútorok és a szülői kezek támaszával – járni tanul.

 

Az egyéves kishölgy nagyon céltudatos és magabiztos. Ha valamit kigondol, akkor viszi magával a tesókat is – akik természetesen partnerek a „cselszövésekben”. Ami a játékokat illeti, habár a telefonnal és a televízió távirányítójával is szívesen tölti idejét, kedvencei közé tartozik a katicabogaras labda és a csörgő-zörgő érdekességekkel felszerelt, karácsonyra kapott matatóházikó is. Az édesapjára nagyon sok mindenben hasonlító Lana az ételek között is megtalálta már kedvenceit. Imádja a zöldségeket és a húsokat, boldogan falja a brokkolit, a burgonyát és a paradicsomot is.

 

A kis Lana számára a játékkal és nevetéssel teli hétköznapok egyik legjobb része, amikor édesanyjával minden délután elmehet testvéréért az óvodába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában