Olvasóvá nevelés

2021.12.20. 15:00

Szellemi műhely az olvasókért Fehérváron

A maroshegyi Gárdonyi Géza Művelődési Házban nagyon komolyan veszik és élvezettel csinálják az olvasóvá nevelést – állandó klubjuk is ennek jegyében működik.

Bokros Judit

Kiss Diána Magdolna színésznő volt a klub legutóbbi vendége

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Liget Műhely Olvasóklub 2014-ben, a Liget folyóirat könyves pályázatának apropóján jött létre, és azóta is működik, immár függetlenül – tudtam meg a könyvtár egyik munkatársától, Fenyvesiné Zsuzsától. Kezdetben a pályázaton kért könyvek bemutatása volt a cél, és a Testet ölt című antológia volt az első bemutató – a foglalkozás már akkor is interaktívan zajlott. A műhelyben ugyanis fontos, hogy az olvasókat szó szerint bevonják a könyvekről szóló beszélgetésbe. A klub vezetője 2016 óta Fazekasné Sin Gyöngyi, aki mindig alaposan felkészül a megadott témából, amelynek felvezetése után megszólítja a résztvevőket. Így igazi, kellemes klubhangulat alakul ki, valódi párbeszéddel a szerzőkről, az olvasmányélményekről. Persze, a beszélgetésbe nem kötelező bekapcsolódni, de mindig van erre nyitott olvasó. 

A havonta tartott műhelyhez bárki csatlakozhat, és nem feltétel, hogy az adott könyvet előzetesen elolvassa. Sokszor fordul elő, hogy a résztvevők ott, a találkozók során kapnak kedvet az ajánlott műhöz – mesélte Zsuzsa. A témát évfordulókhoz, a művelődési házban rendezett kiállításokhoz, újonnan megjelent könyvekhez alkalmazkodva találják ki. Sokszor hívtak már vendéget is, köztük illusztris szerzőket, így járt náluk mások mellett Závada Pál, Háy János, de még Mautner Zsófia is. Hiszen nem csupán irodalomról, hanem akár ökológiáról vagy gasztronómiáról is beszélgetnek könyvek kapcsán. S előfordul, hogy maguk az olvasóklub tagjai tartanak előadást. 

A témákat a könyvtárosok mindig együtt beszélik meg. Az elmúlt 6-7 évben pedig azt tapasztalták, hogy kialakult egy körülbelül 20 fős törzsközönség, amelynek a Maroshegyen túlról is vannak tagjai. Többen tartják tehát érdemesnek a Liget műhelyt arra, hogy utazzanak érte. Nemrég a „Pilinszky 100” évforduló kapcsán, a házban rendezett tablókiállításhoz kötődve szerveztek beszélgetést a költő életművéről, legutóbb, decemberben pedig a Vörösmarty Színház művésze, Kiss Diána Magdolna járt náluk. A színésznő az Értékmentők szervezésében szerepelt a könyvtárban, és természetesen a saját pályájáról, a színházról, de a filmezésről és olvasmányélményekről is beszélt. A műhely következő foglalkozása 2022. január 25-én 17 órakor kezdődik. Ekkor a tervek szerint Boldogság-boldogtalanság címmel beszélgetnek, méghozzá Forró Bence Variációk boldogtalanságra című könyve kapcsán. A klubról a ház honlapján és a Facebookon is találhatnak információkat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában