szociális szféra

2021.08.05. 20:00

Az idősgondozás szépségeiről mesélt Kovács Gergely, az Abai Idősek Otthona újdonsült vezetője

A napokban a városban jártunk, ahol Kovács Gergely, az Abai Idősek Otthona újdonsült vezetője és Mikula Lajos polgármester nagy örömmel fogadott minket. Egy interjú keretén belül többek között arról érdeklődtünk az új intézményvezetőtől, hogyan sodorta az élet az idősgondozás irányába.

Déri Brenda

Kovács Gergely számos szociális területen megfordult már, mégis mindig az idősellátás felé húzott a szíve

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kovács Gergely néhány hónappal ezelőtt vette át az idősotthon vezetését. Habár korábbi, egyetemi tanulmányai alapján nem erre a pályára készült, úgy érzi, a megfelelő helyre került. Mindig is meghatározó szerepet töltött be az életében a segítségnyújtás és a különféle szociális tevékenységek.

– Foglalkoztam fogyatékkal élőkkel, látássérültekkel és idős­gondozással. Számos érintett területen fordultam meg, de a szívem az idősellátás felé húzott vissza, és amint látja, most is ezen a területen tevékenykedem – mondta.

A legnagyobb motivációjának a családját, azon belül a nagyszüleit emelte ki.

– Szerencsés embernek tartom magamat, mert mind­egyik nagyszülőm élt a húszas éveim végéig, és nagyszerű kapcsolatom volt velük. Ezek az élmények és az általuk adott útmutatás alakította ki bennem azt a mélységes tiszteletet, amit az idősek felé mutatok. Úgy vélem, a fiatalabb generáció csak köszönhet nekik, ugyanis a világ, amiben élünk, az ő kezük munkája.

Kovács Gergely számos szociális területen megfordult már, mégis mindig az idősellátás felé húzott a szíve
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Harmonikus nyugalom lengi be a helyet

A beszélgetésünk során több alkalommal is említette az elíziumi mezők fogalmát, melynek hasonlatát bár értettem, mégis némi magyarázatra szorult. Ekkor tudtam meg, hogy az intézményigazgató felsőoktatási végzettsége teológus.

– Amikor először láttam az idősek otthonát, az első gondolatom az elíziumi mezők volt. Van valami megfoghatatlan, ami belengi ezt a helyet, talán a harmonikus nyugalom a legmegfelelőbb szó. Én csak otthonnak nevezem, és úgy érzem, hogy a benne élőkből is az otthonérzetet hívja elő.

Az alig 15 éves épület 48 férőhellyel rendelkezik, és jelenleg 45 fő tartózkodik benne. A lakók és az intézmény szükségleteiről 26 dolgozó gondoskodik. Az otthon legidősebb tagja 101 éves, rajta kívül még ketten vannak, akik 100 évesek, de a többiek is szép kornak örvendhetnek, a zömük 90 éves vagy annál idősebb.

Programok és fejlesztések a jövőben

Beszélgetésünk zárásaként a jövőbeni fejlesztések és az idősek számára rendezett programok felől érdeklődtem, melyre igencsak kielégítő és információgazdag választ kaptam.

– Mint azt bizonyára tudja, a SARS-CoV-2-járvány nehézségeket és korlátokat hozott a szociális intézmények életébe. Ez a bezártság nyomasztó hatással volt a lakóinkra is. Most, hogy úgy fest, ismét fellélegezhetünk, egymás után valósítjuk meg a programokat az idősek számára. Az a célunk, hogy kicsit felrázzuk őket; újra élettel és örömmel kívánjuk megtölteni a mindennapjukat. A mentálhigiénés dolgozókkal együtt összeállítottunk egy programtervet, amely színtársulati fellépést, terápiás kutyák rendszeres látogatását, kisebb kirándulásokat és vetélkedőket tartalmaz. Ősztől az Abán élő fiatalok is látogatni fogják az otthont, előadásokat és felolvasásokat tartanak. Ami az intézményt és a hosszabb távú terveket illeti, szeretnénk kialakítani egy pihenőparkot, illetve továbbfejleszteni a főépületet.

Gergely az interjú során többször is kiemelte, hogy nagyon örül a gördülékeny munkavégzésnek, melyben nagy szerepe van az otthon fenntartójának, az önkormányzatnak.

– Az önkormányzat egy progresszív vonalat képvisel, nyitott az ötletekre és az újdonságokra egyaránt. Olybá tűnik, a felvetődő kérdésekben egymás komplementerei lettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában