2021.07.30. 15:00
Fehérjeforrások is lehetnek a zöldségek
Nem csak a vitaminok és ásványi anyagok miatt érdemes különösen sok zöldséget fogyasztani – sokuknál a fehérjetartalom sem elhanyagolható. Különösen fontos ez azok számára, akik vegetáriánusok vagy vegánok, azaz nem fogyasztanak húst, állati eredetű élelmiszereket.
Zöldségekből nehezebb, de nem lehetetlen bevinni a szükséges mennyiségű fehérjét
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
A temérdek tápanyag ellenére a zöldségek nem tartalmaznak annyi fehérjét, mint az állati eredetű források. Márpedig a fehérje elengedhetetlen a szervezet egészséges működése szempontjából. Egy egészséges nőnek napi 45, míg egy férfinak 52 gramm fehérjére van szüksége.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/h8BxvCe53C9kVnqOMQCf8VtoKIfiVukWJC2xIvxQpt4/fill/3274/2456/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZjAwN2Y0YTlmYTQ0MWE4YTRkNzk4ZjcxMjg5Zjli.jpg)
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Lássuk hát néhány zöldség fehérjetartalmát! Hogy legyen mivel összehasonlítani, kezdjük azzal, hogy 100 gramm csirkemell 22,5 gramm fehérjét tartalmaz. Mérjük ehhez a zöldségeket! Messze a legtöbb fehérjét a szójabab tartalmazza, 36 grammot. A sorban a következő a mungóbab és a vesebab 24 grammal, aztán a fekete bab 21 grammal. A negyedik a listán a csicseriborsó 19 grammal. A lencse már csak 9 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammonként, a zöldborsó és az aszalt paradicsom 5-5 grammot, a lucernacsíra 4-et, a friss spenót pedig 2,9 grammot.