elengedhetetlen

2021.07.30. 15:00

Fehérjeforrások is lehetnek a zöldségek

Nem csak a vitaminok és ásványi anyagok miatt érdemes különösen sok zöldséget fogyasztani – sokuknál a fehérjetartalom sem elhanyagolható. Különösen fontos ez azok számára, akik vegetáriánusok vagy vegánok, azaz nem fogyasztanak húst, állati eredetű élelmiszereket.

Borsányi Bea

Zöldségekből nehezebb, de nem lehetetlen bevinni a szükséges mennyiségű fehérjét

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A temérdek tápanyag ellenére a zöldségek nem tartalmaznak annyi fehérjét, mint az állati eredetű források. Márpedig a fehérje elengedhetetlen a szervezet egészséges működése szempontjából. Egy egészséges nőnek napi 45, míg egy férfinak 52 gramm fehérjére van szüksége.

Zöldségekből nehezebb, de nem lehetetlen bevinni a szükséges mennyiségű fehérjét
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Lássuk hát néhány zöldség fehérjetartalmát! Hogy legyen mivel összehasonlítani, kezdjük azzal, hogy 100 gramm csirkemell 22,5 gramm fehérjét tartalmaz. Mérjük ehhez a zöldségeket! Messze a legtöbb fehérjét a szójabab tartalmazza, 36 grammot. A sorban a következő a mungóbab és a vesebab 24 grammal, aztán a fekete bab 21 grammal. A negyedik a listán a csicseriborsó 19 grammal. A lencse már csak 9 gramm fehérjét tartalmaz 100 grammonként, a zöldborsó és az aszalt paradicsom 5-5 grammot, a lucernacsíra 4-et, a friss spenót pedig 2,9 grammot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában