szponzorált tartalom

2021.06.03. 09:10

Vásárolj mosogatógépet okosan

Ma már számtalan háztartásban egyre nagyobb teret hódít a mosogatógép is. Nem véletlen, hiszen a felgyorsult életünkben egyre kevesebb idő marad a háztartásra, így minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy a kevés időnket a családdal tölthessük.

Fotó: Pixabay

Hogyan válassz mosogatógépet?

Azt tanácsoljuk, mielőtt választanánk, figyeljük meg a család étkezési szokásait. Nem árt ugyanis tisztázni, milyen szennyes edényeink vannak, naponta mennyi gyűlik össze belőle, hiszen ez alapján választhatunk majd mosogatógépet.

A mosogatógépek kapacitását a gyártó minden esetben az elmosható terítékek számában határozza meg. Így, ha nagy a család, érdemes nagyobb kapacitású mosogatógépet vásárolni. Lehet, hogy árban némiképp többe kerül, de energiafogyasztás szempontjából hamarabb megtérül, mintha naponta több alkalommal kapcsoljuk be a mosogatógépet, mert egyszerre nem fér el benne a felhalmozott teríték mennyiség.

Azt sem árt tisztáznunk, hogy milyen edények, tányérok gyűlnek össze a nap folyamán. Teljesen más kapacitást igényel az edények tisztántartása abban az esetben, ha csak bekapunk valamit, és akkor is, ha gyakran főzünk, számtalan edényt használunk.

A mosogatógép helye

Ha tisztáztuk a szükséges kapacitást, fontos megtalálnunk a mosogatógépünk helyét is. Tekintettel arra, hogy méretben számtalant találunk, ezzel nem lesz nehéz dolgunk. Érdemes előtte azt tisztáznunk, hogy beépíthető, vagy szabadon álló mosogatógépben gondolkodunk-e. Jó hír, hogy bár a beépíthető viszonylag drágább, szabadon álló típusból is megtalálhatjuk azt, ami nekünk tetszik és megfelel a konyhánk dizájnjának. Tekintettel arra, hogy szélesebb és keskenyebb kivitelben is megtaláljuk a megfelelőt, nem kell attól tartanunk, hogy nem találunk majd olyat, ami méretben megfelel.

A mosogatógép zajszintje

A gyártók arra is figyelemmel voltak, hogy számtalan konyha a nappalival egybe van építve, így nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél csendesebb mosogatógépeket alkossanak. Ennek eredményeként ma már valóban halk gépeket vásárolhatunk, melyek nem zavarják a család mindennapi életét a működési hanggal.

Energiatakarékos mosogatógép, fontosabb, mint hinnénk

Mivel a mosogatógépet napi szinten használjuk majd, különösen fontos, hogy figyeljünk a víz és energiafogyasztásra. A mosogatógép széles skálája az energiafogyasztásra is érvényes. Ma már kivétel nélkül A energiatanúsítvánnyal rendelkező mosogatógépeket találunk. Érdemes ezek közül az A+-tól az A+++-ig választanunk. Árban minimális az eltérés, és ha kiszámoljuk, mennyi pénzt spórolunk meg általuk rájövünk, hogy érdemes az egyszeri magasabb árat választanunk, mely pár hónap alatt meg is térül.

Az energiatakarékosság és vízfogyasztás azonban sok esetben függ attól is, mennyire kemény a víz, melyet használunk. Épp ezért érdemes minden esetben olyan sót használnunk a mosogatógépbe, melyben van vízlágyító, így még kevesebb energiát fogyasztunk majd működtetés közben.

Így az intenzív programok helyett gond nélkül használhatjuk a normál mosogatás programjait anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötnünk az energiafelhasználás vagy a tiszta edények között.

Mosogatógép, de minek?

Már említettük, hogy a mosogatógépek használatával időt spórolunk meg, amely a mai világban szinte folyamatos szélmalomharc. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a mosogatógép olyan hőmérsékleten mos és szárít, mely valóban fertőtleníti a terítékeinket. Így minden esetben elmondható, hogy teljesen tiszta terítékből ehetünk, mely egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

Mosogatás kontra mosogatógép

És a végén hasonlítsuk össze a kézi mosogatást a mosogatógéppel.

Tisztaság

Bár sokan azt mondják, a kézi mosogatás sokkal nagyobb tisztaságot jelent, ez tévedés. Nézzük meg a mosogatógép hőfokait. A kézi mosogatás esetében még gumikesztyűvel sem bírjuk a 60 fokos hőmérsékletet, míg ez a mosogatógépnek egyáltalán nem okoz majd gondot.

Így a mosogatógép nem csak tisztává varázsolja az edényeinket, de fertőtleníti is azokat.

Energiafogyasztás

Láttunk már érveket a kézi mosogatás mellett az energiamegtakarítás fényében. Ezt azonban megannyi kísérlet cáfolja. Míg egy négy tagú háztartásban főzés és ebéd után összegyűlt szennyeseit elmosni nagyjából 20-30 liternyi vizet igényel, addig a mosogatógép ciklusonként csupán nagyjából 12 liter vizet használ.

10 évet vizsgálva a kézi mosogatással nagyjából hétszer annyi vizet fogyasztunk, mint mosogatógéppel.

És végül győzzön az idő

Kézi mosogatással nagyjából négy órát töltünk a konyhában hetente, de van, aki ennél sokkal többet, attól függően, mennyit főzünk heti szinten.

Ellenben a mosogatógépbe behelyezett edényekkel, tányérokkal nincs több dolgunk, mint élvezni a tisztaságot és az utánozhatatlan higiéniát, majd a végén a helyükre tenni őket a konyhaszekrénybe.

Mindent összevetve a mosogatógép ma már nem luxus. Amikor a háziasszonyok ugyanúgy dolgoznak, sokszor lényegesen többet, mint napi 8 órát, így nem csak a tisztaság kérdése ma már a mosogatógépek használata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában