Öko

2021.06.23. 17:30

Hamarosan érkezik a Duna nemzetközi napja

Jövő hét kedden, azaz június 29-én rendezik meg a Nemzetközi Duna-napot, amely a folyó vízgyűjtő területéhez tartozó tizenkilenc országot érinti. A 2004 óta megrendezett világnapon a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig húzódó, Magyarország legnagyobb és Fejér megyén is áthaladó folyójának megóvása az elsődleges cél. Idei mottója: „Fedezd fel a Dunát!”

S. Töttő Rita

A Duna nemzetközi világnapja egy hét múlva lesz

Fotó: FMH-archív

Kevesen tudják, de csodálatos folyónknak, a Dunának is van nemzetközi napja. A Duna Védelmi Egyezményt 1994. június 29-én írták alá, ennek évfordulóján ünneplik a napot a Duna-medence országaiban.

Az idei évben tehát már 18. alkalommal hívják fel a figyelmet a folyóra. Online kvízjátékokat szerveztek, melyek végső határideje éppen tegnap járt le, a díjátadóra pedig 26-án kerül sor az esztergomi Duna múzeumban.

A Duna nemzetközi világnapja egy hét múlva lesz
Fotó: FMH-archív

A Duna-nap honlapján az Agrárminisztérium megfogalmazásában olvasható, mit is jelent nekünk a Duna: „A víz átszövi életünket: így például a Duna nem csak hajózóút, de ivóvizet is ad a vízrendszer kútjaiba; a Duna és mellékfolyói vizéből növénytermelők is öntöznek. A Duna kiemelt turisztikai célpont – nem csak a folyópart menti strandok miatt, hanem az erekként szerteágazó vizek mentén sorakozó védett természeti területek változatossága miatt is.” Gazdag élővilága pedig páratlan faunát teremt a vízben és a partján egyaránt.

A Dunát azonban a klímaváltozás fenyegeti: egyre több villámárvízzel üzen a víz az emberiségnek, hogy valami változóban van, s ezt bizony a folyékony „szervezet” is megérzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában