szponzorált tartalom

2021.06.29. 09:28

10+1 tipp a fehér fogakért

Fogaink elszíneződésének számos oka lehet, ugyanakkor egy kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk azért, hogy ne kelljen szégyenkeznünk, ha széles mosolyra villantjuk ajkainkat. Cikkünkben összegyűjtöttünk egy sor praktikus tanácsot, amelyekkel egyszerűen hozzájárulhatunk a ragyogó fehér mosoly eléréséhez és megőrzéséhez.

Enjoying every minute together. Beautiful young loving couple sitting together on the couch while woman embracing her boyfriend and smiling

Fotó: ALEX SEREBRYAKOV

1. Hagyj fel a dohányzással!

A tanácsaink közül talán ez a leginkább közismert, de jelentősége miatt nem maradhat ki egyik hasonló felsorolásból sem. Nem véletlenül, ugyanis a cigarettafüst akár már néhány hónap alatt látványos elszíneződéseket okozhat a fogak felszínén, sőt a negatív esztétikai hatásnál jóval súlyosabb problémákat is okozhat.

Ezzel a káros szenvedéllyel ugyanis az egész szájüreg egészségét veszélyeztetjük, hiszen a dohányzás fokozott fogkőképződéshez, fogágybetegséghez vagy akár rosszindulatú daganatok kialakulásához is vezethet.

Az egyetlen tanács, amit adhatunk, hogy próbáljunk meg felhagyni a dohányzással, hiszen a füstmentességnek megszámlálhatatlanul sok pozitív hatása van, ami közül csupán egyik a fogaink egészségének megőrzése.

2. Tarts mértéket!

Köztudott az is, hogy léteznek olyan ételek és italok, amelyek hosszabb távon észrevehető mértékben képesek elszínezni a fogainkat a bennük található színezőanyagoknak, valamint annak köszönhetően, hogy savasságuk hozzájárulhat a fogunk zománcrétegének elvékonyodásához.

Ilyen például a kávé, tea, vörösbor, kóla, narancslé, édességek, de ide tartoznak a bogyós gyümölcsök, valamint bizonyos zöldségek (cékla, répa) is. Nyilvánvalóan különösen nagy elhivatottságra vallana lemondani a napindító reggeli kávénkról vagy egy különlegesebb vacsora alkalmával egy pohár finom vörösborról csak azért, hogy ezzel megőrizzük a fogaink szépségét.

Szerencsére a dentálhigiéniai szakértők sem ezt javasolják, ugyanakkor kifejezetten hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy minden esetben törekedjünk a mértékletes fogyasztásukra.

4. Hidratálj!

Az előző pontban láthattuk, hogy nem csupán olyan ételek és italok okozhatnak elszíneződést a fogaink felületén, amiket leginkább élvezeti értékük miatt fogyasztunk, hiszen jócskán akadnak a listán olyan élelmiszerek is, melyeknek vitathatatlanul helye van az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásban. Ezeknek az ételeknek és italoknak a fogyasztása után igyunk meg egy pohár vizet, hogy leöblíthessük azokat a színezőanyagokat, amik megfoghatják a fog felszínét.

3. Válts szívószálra!

A mértékletességen és a tudatosságon túl létezik még egy praktika, amellyel óvhatjuk fogaink szépségét: ha erősebb színező hatással rendelkező italt fogyasztunk, használjunk szívószálat, hogy a folyadék minél kevésbé érintkezzen a fogainkkal. Amennyiben megfogadjuk ezt a tanácsot, kiemelten figyeljünk arra, hogy az ital ne legyen túl forró, de fontos az is, hogy újrafelhasználható szívószálat válasszunk, ugyanis ezzel nemcsak fogaink, de környezetünk védelméhez is hozzájárulhatunk.

5. Figyelj az időzítésre!

Bizonyára bombabiztos megoldásnak tűnhet legalább a főétkezéseket követően azonnal a fogkefe után nyúlni, ugyanakkor közel sem mindegy, hogy ezt mikor tesszük. Az étkezés során ugyanis megváltozik a szájüreg pH-egyensúlya, ezáltal átmenetileg érzékenyebbé válhat a fogzománc, aminek egy rosszul időzített fogmosással valójában csak ártani tudunk.

A szakértők emiatt azt tanácsolják, hogy az ételek és a savas italok fogyasztása után öblögessünk tiszta vízzel a fogmosással pedig várjunk legalább fél órát, ugyanis ennyi idő alatt termelődik annyi nyál a szánkban, amely már képes semlegesíteni a fogunkra káros savakat.

6. Ápold rendszeresen a fogaid!

A megfelelő szájhigiéniához elengedhetetlen, hogy naponta legalább kétszer, reggel és este a megfelelő technikával mossuk meg a fogainkat, hogy eltávolítsuk azokat a baktériumokat, amik a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulásához vezethetnek. A fogmosás mellett érdemes külön figyelmet fordítanunk a fogak közötti rések alapos tisztítására is, melyhez fogselyem vagy fogköztisztító kefe használata javasolt legalább napi egy alkalommal.

7. Válassz körültekintően fogkrémet!

A boltok polcain már számtalan fogkrémmel lehet találkozni, amelyek fehérítő hatást ígérnek. Ezek a paszták többnyire apró, érdes szemcséket tartalmaznak, amelyek mechanikus úton tisztítják meg a lepedék okozta elszíneződéstől fogainkat, éppen emiatt nem is teljesen veszélytelen a használatuk. A vásárlás során érdemes odafigyelni arra, hogy olyan fogkrémet válasszunk, amelyben a csomagoláson feltüntetett ajánlott napi beviteli érték (RDA) nem haladja meg a 150-et.

8. Használj elektromos fogkefét!

A helyes fogápolás másik fontos eleme, hogy megfelelő fogkefét válasszunk a napi fogmosáshoz. A szakértők sok esetben az elektromos fogkefe használatát javasolják, ennek segítségével ugyanis könnyebben megőrizhető a fogaink fehérsége hosszú távon. Az elektromos fogkefék előnye leginkább abban rejlik, hogy jóval több mozdulatot képesek végezni, valamint a körkörös mozdulatoknak köszönhetően alaposabban tisztítják a fogakat, mint a hagyományos fogkefék.

9. Rágcsálj egészségesen!

Szerencsére nemcsak olyan ételek léteznek, amelyek veszélyeztetik a mosolyunk fehérségét, hanem ismertek olyanok is, amelyek a természetes összetevőiknek köszönhetően hozzájárulhatnak a fogak szépségének és egészségességének a megőrzéséhez. Ilyen jótékony hatással bírhat például az alma, uborka, brokkoli, de ide sorolhatók a cukormentes natúr joghurtok, sajtok, valamint a tojás is.

10. Ne halogasd a fogorvosi vizsgálatot!

Az, hogy milyen rendszerességgel érdemes a fogorvoshoz látogatnunk, több tényező függvénye, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy javasolt félévente, de legalább évente egy alkalommal szűrővizsgálatot kérnünk a fogorvosunktól. Ezzel ugyanis elejét vehetjük a komolyabb problémák kialakulásának és megőrizhetjük a szájüreg egészségét.

+1. Fehéríts!

Ha fogfehérítésről van szó, manapság számtalan otthoni megoldás közül válogathatunk a kétes népi praktikáktól kezdve egészen a költséges eszközökig, érdemes ugyanakkor ezek helyett a rendelői fogfehérítést választanunk. A professzionális eljárások ugyanis biztosan nem károsítják fogainkat és ínyünket, ráadásul kényelmesen, a kezelést követően azonnal látványos és hosszan tartó eredményeket érhetünk el velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában