Frissen Fejérből

2021.04.26. 07:10

A fehérvári facsemeték táplálását szolgálják az öntözőzsákok

Az elmúlt hetekben is gőzerővel zajlottak a közterületi faültetések. Minden újonnan elültetett fához – illetve visszamenőleg a fiatal egyedekhez is – öntözőzsákot helyeztek ki a szakemberek. Miért jó ez? Cikkünkből kiderül.

Héjj Vivien

Az öntözőzsák környezetbarát és víztakarékos megoldás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A frissen elültetett facsemeték láttán sokan azt hihetik, nem lettek megfelelően kicsomagolva a fásszárúak, rajtuk maradhatott a gyökérzetük, földlabdájuk csomagolása. Erről természetesen szó sincs. Az elsőre csomagolóanyagra hajazó zsákok valójában a fák táplálását szolgálják.

Az öntözőzsákok használatának lényege, hogy a vízzel feltöltött zsákból egyenletesen csöpög ki a víz a fa tövébe, ezáltal mély gyökerezésre ösztönözve a fát. Az öntözőzsákokat időjárástól függően elegendő heti egy-két alkalommal feltölteni – ezt a városgondnokság munkatársai rendszeresen meg is teszik.

Az öntözőzsákból kijutó víz teljes mennyisége a földbe jut, nincs elfolyással és párolgással járó vízveszteség, így igen víztakarékos és hatékony ez a megoldás. A zsákok tartós, strapabíró anyagból készülnek, így akár több fát is kiszolgálhatnak. Egy facsemete az ültetést követően minimum két-három évig igényli a rendszeres öntözést, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy megfelelő gyökérrendszert fejlesszen és képes legyen ellátni saját magát.

Az öntözőzsák környezetbarát és víztakarékos megoldás
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezzel a technikával sokkal takarékosabban és környezetbarátabb módon megóvható a város faállománya. Az az állomány, amely folyamatosan bővül, fiatalodik. Az elmúlt hetekben a város több helyszínén ültettek facsemetéket a városgondnokság szakemberei. A Vízivárosi Általános Iskola mellé juhar és szil került, míg Maroshegyen a felújított orvosi rendelő előtti területre ezüst lucfenyőt, törpefenyőt, terülős tiszafát és babérmeggyet telepítettek a szakemberek. A Csutora temető parkolójába, a kerítés mentén kőrisek és babérmegygyek kerültek, míg a Béla úti temetőbe virágos kőriseket, gömbakácokat és babérmeggyeket ültettek a kertészek.

A közterületi fafajták kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy várostűrők legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában