Jövőbe tekintő megoldások

2021.03.17. 07:30

Ne várjunk addig, amíg kérdez a szexről

Újszerűen tálalta a szexuális felvilágosítás témáját Séllei Györgyi szexológus, aki a SZÉNA Egyesület szervezésében tartott háromalkalmas tréninget.

Bokros Judit

A szexuális felvilágosítás más és más lehet a különböző életkorokban. Viszont jó, ha az apa és az anya is részt vesz benne

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

Az igazi szexualitás öröm, masszív spirituális élmény lehet – talán ez volt az egyik legfontosabb gondolat, amely elhangzott azon a műhelyfoglalkozáson, amelyet az Arconic támogatásával szervezhetett meg ingyenesen a SZÉNA Egyesület a Családokért a Szülőakadémia sorozatán belül.

Az online megvalósult, A gyerek nem játék című tréningbe először körülbelül tízen tudtunk bekapcsolódni, de a téma népszerűsége miatt épp ma, szerdán indul újabb.

Na de mit is kaphatunk, miért érdemes részt venni egy ilyen foglalkozáson, hiszen a felvilágosításról sok-sok információ áll már rendelkezésre? Azért, mert utóbbi tény ellenére általános tapasztalat az, hogy a sok nem feltétlenül egyenlő a minőségivel. Ráadásul a szülők, a pedagógusok jó része még mindig zavarban van a szexuális felvilágosítás kapcsán, ezért előfordul, hogy inkább hallgatnak, s megvárják, amíg az „ügy” valahogy elintéződik. Tehát a gyerkőc kortársaktól, interneten keresztül hall, lát ezt-azt, és majd esetleg ezeket az információkat megpróbálják helyre tenni.

A szexuális felvilágosítás más és más lehet a különböző életkorokban. Viszont jó, ha az apa és az anya is részt vesz benne
Fotó: Stock

A tréningen részt vettek azonban nem így szeretnék csinálni, és ha odafigyelnek arra, amit Séllei Györgyi javasolt, akkor biztosan tartalmasan, a kellő ismeretet átadva, az életkornak megfelelően tudják tálalni a témát.

Na és akkor itt van az egyik kardinális kérdés: a mikor, vagyis az életkor. Mikor érdemes előjönni a szexszel, azzal, hogy anya és apa mit is csinált valójában annak érdekében, hogy megszülessen szerelmük gyümölcse, illetve mit csinál egymással úgy általában férfi és nő egy párkapcsolatban?

Séllei Györgyi szerint nem érdemes megvárni, amíg a gyermekünk kérdez. S amúgy is, a felvilágosítást jobb, ha felváltja a szexuális nevelés, ami azt jelenti, hogy akár már az óvodásoknál, 4 éves kor körül el lehet kezdeni közelíteni a témához. Jó, ha a kisgyerek látja, hogy nem szégyen a meztelenség, ha megismeri, hogy mije van apának és anyának – erre jó alkalom például a fürdés vagy akár az öltözködés.

Teljesen természetes, ha a nagyobb ovis gyerekek már érdeklődnek a saját és a másik nem teste iránt. Kíváncsiak, mijük van a kisfiúknak, mijük a kislányoknak. Az is normális, ha néha megfogják a nemi szervüket – ám arra figyelmeztetni kell őket, hogy ezt lehetőleg ne mások előtt tegyék.

Séllei Györgyi rámutatott arra, mennyire fontos a megfelelő, kifejező szavak használata. A legtöbb, szexualitással kapcsolatban lévő szavunk ugyanis eléggé férfiközpontú, néha durva – de persze van kivétel. Érdemes saját szótárat csinálni és kitalálni, mit használunk akár a nemi szervek vagy a szeretkezés kifejezésére.

A mai gyerekek nagyon korán találkoznak a szexuális kifejezésekkel, tartalmakkal, így az is előfordulhat, hogy 6 évesen már pornó kerül a szemük elé. Akár pár képkockában is. E témát és azt, hogy szülőként mit tehetünk, a szakember később részletesen kifejti, egy másik tréningen.

A foglalkozáson szó volt még a menstruációról, arról, hogy mekkora mérföldkő ez egy lány életében. Ehhez képest sokszor ez esetben sincs elég információ, holott a lányokat ilyenkor valahogy meg lehet ünnepelni, s ezt több kultúrában meg is teszik. Az első magömlésnek ugyancsak nagy szerepe van a férfiasság megélése kapcsán.

Összességében a tréning résztvevői a saját élményeiken keresztül is eljuthattak oda, hogy valóban használható megoldásokat kapjanak a kényes téma kezeléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában