Koronavírus Fejérben

2021.03.04. 18:27

Elfogyott az FFP2-es maszk a fehérvári és az újvárosi ügyeletes gyógyszertárban is

Mint ismert a kormány március 8-tól március 22-ig újabb szigorításokat vezet be, melynek egyike, hogy mindenütt kötelező lesz a szájmaszk viselése. Az interneten még a kormányinfó előtt elterjedt, hogy zárt terekben szlovák és osztrák mintára kizárólag az FFP2-es maszkot fogadják majd el.

feol.hu

Fotó: Pixabay.com

Szokás mondani, hogy nem érdemes mindent elhinni, amit az interneten olvasunk, különösen addig, amíg az hivatalos forrásból nem lett megerősítve, ám nagyon úgy néz ki, hogy országszerte begyűjtötték a gyógyászati segédeszköz üzletekből és gyógyszertárakból a még hátralévő készleteket. Vajon Fejérben is hasonló a helyzet?

Telefont ragadtunk és felkerestük a megye két legnagyobb városának ügyeletes patikáit, hogy a készletek felől érdeklődjünk. Székesfehérváron a PatikaPlus Gyógyszertár dolgozóitól megtuduk, még a korlátozások bejelentése előtt hirtelen elfogyott az összes FFP2-es maszk.

Hasonlókról számolt be a dunaújvárosi Aranyvölgyi Gyógyszertár is, a délelőtt folyamán náluk is felvásárolták az összes eszközt, holnapra érkezik még pár darab, nagyobb szállítmányt pedig a jövő hétre ígérnek.

Ha az interneten körbenézünk, a legnagyobb áruházak portáljain is azt láthatjuk, hogy a legtöbb helyen már minimum 3-5 napos kiszállítással vállalják a maszkok beszerzését, a jelenség tehát kimondható, hogy országos.

Miért is jobb az FFP2-es maszk, mint az átlagos textil vagy orvosi maszk? Előbbi aeroszol-szűrési hatékonysága legalább 95 százalékos. A világhálón elérhető szakirodalom szerint ennek anyaga szintetikus, melyekből három réteget hoznak létre. A maszk különböző vastagságokban érhető el, az egyes rétegek közé szűrőrétegeket tesznek.

Székesfehérvár belvárosában akad olyan gyógyszertár, ahol már az ajtóban tájékoztatásban részesül az érdeklődő a maszkok iránt:

Fotó: STR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában