maradék anyagok felhasználása

2021.02.20. 09:00

Környezettudatos alkotások varrónőként

Bogár Erika varrónő, mindig is imádott kreatívkodni. A maradék anyagjai újrahasznosítása adta az ötletet, hogy textilvirágokat készítsen. Ma már újrahasznosítja a konzervdobozokat és kutyasétáltatáskor terméseket gyűjt alkotásai­hoz. Fő szerelme azonban a foamiran, amely új világot nyitott meg előtte.

S. Töttő Rita

Bogár Erika csodaszép alkotásai között pompázik

Fotó: Bogár Erika

Mindig is vonzotta a kézműves alkotás minden formája – meséli Bogár Erika fehérvári varrónő, csodás textilvirágok alkotója.

– Az iskolában is már nagyon szerettem a rajzórákat, technikaórákat, ahol alkothattam „valamit”, majd megkaptam életem első gyerekvarrógépét. Ekkor beleszerettem a varrásba, a babáim nagy örömére. Ez a mai napig tart, mert jelenleg is varrónőként dolgozom – kanyarodik a kezdetekhez az alkotó, majd kiderül az is, hol kezdődött mai – több mint – hobbija:

Bogár Erika csodaszép alkotásai között pompázik
Fotó: Bogár Erika

– A maradék anyagjaim újrahasznosítása adta az ötletet, hogy textilvirágokat készítsek. Szaténból, organzából készültek az első virágok. Esküvői csokorba és virágdobozba raktam, rendeztem őket. Barátoknak, rokonoknak ajándékoztam őket. Nagyon tetszett mindenkinek és akkor fogalmazódott meg bennem, hogy ilyeneket szeretnék készíteni. Majd később megismertem és egy tanfolyam keretében megtanultam a foamiran alapanyaggal dolgozni. Ezzel egy teljesen új világ nyílt meg számomra.

Fontos szempont volt – tudjuk meg –, hogy ez egy minőségi alapanyag, amiből egyedi, időtálló dekorációk készíthetők. Erika nagyon sokat gyakorolt, tökéletesítette a technikáját, hogy élethűek legyenek a virágai. – Amikor formázom, alakítom a virágot, teljesen megszűnik körülöttem a világ… Az óriásméretű virágok készítése időigényes, de szívem-lelkem benne van egy-egy alkotásban – lelkesedik.

A textil hóvirág is asztalunk dísze lehet
Fotó: Bogár Erika

– Folyamatosan kombinálom a különböző anyagokat: van úgy, hogy gombát formázok levegőn száradó gyurmából, kutyával való séta közben terméseket gyűjtök. De a konzervesdobozokat is újrahasznosítom – sorolja és elárulja nagy vágyait is: – A jövőben szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni a virágdekoráció készítésére, és a mandalakészítést is szeretném elsajátítani. Álmom egy kis üzlet, benne kézműves termékeimmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában