komoly szülői felelősség!

2021.02.18. 15:15

Bizonyos betegségek megelőzését már gyermekkorban meg kell kezdeni

A gyermekek a genetikai tényezők és környezeti hatások mellett a családi szokások miatt is fokozottan ki lehetnek téve bizonyos szív-érrendszeri, illetve cukoranyagcsere-betegségeknek. A krónikus betegségek megelőzése tehát már gyermekkorban kezdődik.

FMH

Ha a szülők túlsúlyosak, nagy eséllyel a gyermek is az lesz

Fotó: Shutterstock

Amit gyermekkorban csinálunk, ahogy étkezünk, ahogy mozgunk, vagy amilyen módon kezeljük a stresszt, mind-mind tanult viselkedésformák, amelyeket elsősorban szüleink alakítanak. Erre rakódnak rá a környezeti hatások, az örökölt genetikai hajlamok. Mindezek egyedi kombinációja határozza meg a gyerekek életmódját felnőttkorban, és teheti őket akár veszélyeztetettebbé is bizonyos betegségek szempontjából.

– Azokban a családokban, ahol generációk óta jelen van a diabétesz, a szív-érrendszeri problémák, netán a családtagok túlsúlyosak, javasolt minél előbb – akár már 3-4 éves korban – kivizsgáltatni a gyermeket, meghatározni a család életmódjának gyenge pontjait és azt, hogyan lehet ezeken változtatni – hangsúlyozta Almássy Zsuzsanna, a Czeizel Intézet diabetológus szakorvosa.

Ha a szülők túlsúlyosak, nagy eséllyel a gyermek is az lesz
Fotó: Shutterstock

A betegségmegelőzési vizs­gálat egy általános gyermekorvosi vizsgálatból, rizikófelmérésből és részletes kórelőzmény-felvételből áll. Ennek során az orvos kideríti, milyen betegségek fordultak elő a családban, felméri a család életmódhoz kapcsolódó szokásait, illetve összegyűjti a gyermekkel kapcsolatos összes tudnivalót, például volt-e beteg, szed-e gyógyszert, mennyit mozog, hogyan táplálkozik. Ezt rendszerint kiegészíti egy átfogó laborvizsgálat, ahol a megszokott teljes vérkép mellett az orvos olyan funkciókat ellenőriz, mint például a pajzsmirigyműködés, a máj- és veseműködés, vagy a vércukor.

Azokat a gyermekeket, akiknél valamilyen eltérés tapasztalható, az orvos egyéb szakorvoshoz irányítja. Akik esetében viszont ilyen nem áll fenn, ott, ha szükséges, étkezés- és mozgástanácsadással segíti az orvos az életmódváltást. Ebben az esetben javasolt a néhány alkalmas utánkövetés is, hogy kiderüljön, a család megértette-e a kapott információkat, sikeres-e azok átültetése a gyakorlatba, valamint elindult-e az életmódváltási folyamat.

Sokan nem tudják, de a megfelelő életmód és fejlődés a szellemi teljesítőképességre is hatással van. Ha az agy például a sok cukor miatt nem kap elég oxigént, akkor a gyerek az iskolában sem tud megfelelően teljesíteni. A szülők a legtöbbet azzal tehetik gyermekükért, ha odafigyelnek az egészséges táplálkozásra és mozgásra, és ha szükségesnek látják, vagy elakadnak, akkor szakemberhez fordulnak segítségért – mondta el zárásként a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában