Hirdetés

2020.09.09. 11:54

Szerszámok

A legtöbb ember már kicsi gyermek korában találkozik olyan eszközökkel, vagy szerszámokkal, amelyek valamire jók, kézbeillőek, használatukkal gyorsabban célba lehet érni. Rengeteg gyermekjáték készül azzal a céllal, hogy már kicsi korban megismertesse az emberrel azokat az eszközöket, melyekkel később könnyebben megvalósíthatók terveink. A következő cikkben egy kicsit elkalandozunk a szerszámok világában, közelebbről szemügyre vesszük milyen szerszámokkal érdemes dolgozni, és természetesen hogyan segítenek a szerszámok a munkavégzésben.

Az egyszerű szerszámok kialakítása

A szerszámok a legtöbbször, valamilyen cél érdekében készített egyedi kialakítású eszközök, melyekkel a munkavégzés egyes fázisait, szerencsés esetben több fázisát is elvégezhetjük. Ha megnézzük a szerszámokat a legtöbb esetben az emberi kézre tervezett nyéllel, vagy valamilyen markolattal és a munkavégzéshez szükséges dolgozó résszel rendelkeznek.

Az egyszerű munkavégzésre alkalmas csavarhúzók esetében is rendkívül fontos a megfelelő szerszám kialakítás, hiszen egy tartós munka esetében könnyen használhatónak és biztonságosnak kell lennie. A gyártók a kialakításnál egyedi, vagy szabványos méretekkel gyártják a szerszámokat a különböző munkavégzésekhez. A csavarhúzók nyelének jól kell illeszkedni a tenyérbe, hogy a kellő erő átadható legyen a munkavégzés során. A kiválasztásnál érdemes kezünkbe venni a szerszámokat a megfelelő markolat és fogás érdekében, ami segít majd a hatékony és biztonságos munkavégzésben. Egy picit kitérnék még a markolat fontosságára, hiszen ezen keresztül történik az erő, jelentős továbbítása. A csavarhúzóknál rendszerint a kezünkből származó forgató nyomatékot kell átadnunk a szerszámnak, amihez pontos és jól illeszkedő markolat szükséges. Ha ez nem megfelelő az erőt nem lehet kellő mértékben továbbadni, vagy a tapadás elvesztése esetén lecsúszhat a kezünk, ami balesetet eredményezhet.

Szerszámok anyaga

A szerszámok anyagát a gyártók a rendeltetésszerű használatra méretezik és tervezik, ami a legtöbb esetben kissé túlméretezett, hiszen a munkavégzés során adódhat olyan körülmény, amikor bizony ki kell használnunk a szerszám maximális, vagy esetenként még ennél is nagyobb terhelhetőségét. A kész szerszámoknak rengeteg követelménynek kell megfelelnie, mint a kopásállóság, alak és mérettartósság, egyes esetekben a kémiai passzivitás termikus, illetve mechanikai kifáradás. A különböző ötvözetek illetve szennyező anyagok hozzáadásával érik el a gyártók a megfelelő eredményt. A Krómmal ötvözött acélok estében a szerszámok kopásállóság rendkívül megnő, méretváltozásuk pedig kicsi marad, az ötvözetlen (MSZ S45 és S60) acélokkal szemben. Tehát ha Krómmal, vagy Vanádiummal, vagy egyszerre mindkettővel ötvözünk egy szerszámot akkor egy hosszabb élettartamú eszközt kapunk, magas él és méretállósággal, valamint nagy kopásállósággal. Ha nem otthoni, hanem speciális körülmények közt alkalmazzuk a szerszámokat, akkor célszerű a gyártó által ajánlott felhasználási javaslatokat megvizsgálni. Egy autószerelő műhelyben például érdemes olaj és benzinálló szerszámokat vásárolni, azaz kémiai rezisztens anyagokból álló eszközöket, hiszen ezzel garantáljuk a hosszú élettartamot és biztonságos használatot.

A szerszámok egyedisége

A fentiekben említett szerszámok lehetnek kézi, vagy gépi szerszámok, multi funkciós, vagy kifejezetten speciális kialakításúak. A kézi szerszámokat tekintve természetesen rengeteg olyan fogó, csavarhúzó, kalapács szerszámkulcs van ami egyedi kialakítású, azaz speciális munkához, munkafolyamathoz tervezett. Habár mindenki tudja saját tapasztalatból, hogy a 22-es villáskulccsal is lehet kalapálni, többnyire azért igyekezzünk a szerszám rendeltetésszerű használatára törekedni. A fent említett szerszámok anyaga, ötvözete is garantálhat egy bizonyos egyediséget, de itt inkább a kialakításból eredő formai és felhasználási specialitásra szeretnék kitérni.

Legtöbb esetben a kialakításból adódóan észrevehető különbségekből láthatunk egy szerszámot egyedinek, vagy speciálisnak. A képen látható kalapácsok alapvető funkciója a kalapálás, mégis ha megnézzük őket, rögtön láthatjuk a formai eltéréseket. A speciális igényeknek, mint például a szöghúzás a sorban a 3. kalapács lesz a megfelelő, hiszen a dolgozó rész megmunkálása ennél a legmegfelelőbb. Ha az anyagát vizsgáljuk meg a szerszámoknak, lehetnek ridegebb acélból készült szerszámok, illetve lágyabb ötvözetekből készültek, a lényeges eltérés szerszám keménysége lesz, vagyis egy pontozó, vagy forgácsoló szerszám keményebb lesz egy csavarhúzónál, ezáltal ridegebb és mechanikai szempontból törékenyebb. A mai technológiáknak köszönhetően rengeteg újítással találkozhatunk még asz egyszerű szerszámok körében is. Az új anyagoknak köszönhetően a markolatok is korszerűbbek lettek, mint például a csúszásmentes markolat, vagy a rázkódást csökkentő markolat.

Funkcionalitás, multi funkcionalitás, kiegészítők

Ami korábban, vagy régebben nem létezett az a mai anyagfelhasználásnak köszönhetően már valóság. Míg régebben egy villanyszerelőnek 3 fogó és egy csavarhúzó kellett esetlegesen egy elosztó doboz bekötéséhez, napjainkba elég egy multi funkciós kábelcsupaszító fogó és néhány oldható Wago kötőelem.

A műanyagok felhasználása jelentősen megnőtt a szerszámok esetében is, hiszen a jelenlegi kompozitok már kellő szilárdsággal rendelkeznek a munkavégzéshez, bár itt is szem előtt kívánatos tartani a megfelelő minőséget. A gyorscsatlakozó és a multi funkcionalitás ebben az esetben tökéletes kiegészítője lesz a szerszámnak, hiszen a gyorsabb szerelés növeli a hatékonyságot.

Biztonságos használat

A gyártók a szerszámok gyártása során természetesen a célnak megfelelően kialakítanak biztonsági megoldásokat, amely később a szerszám használata során a felhasználó vagy szerelő épségét hivatottak óvni. Ilyen lehet a fogóknál a markolatütköző, a csavarhúzóknál a csúszásmentes nyél, vagy a villanyszerelő szerszámoknál a villamos szigetelés. A szerszámok a gyártók által javasolt használat esetén, ezeknek a megoldásoknak köszönhetően biztonságosabbak és hatékonyabbak lesznek. A minőségi és márkás szerszámok különböző szabvány szerinti jelölésekkel vannak ellátva, amelyet a gyártó garantál. Lényeges hogy a szerszámokat a tervezett célra és körülmények közt használjuk, így elkerülhető a baleset, vagy a szerszám idő előtti elhasználódása. Törött, mechanikailag, vagy szerkezetileg hibás szerszámokkal nem érdemes és nem ajánlott dolgozni, hiszen rendkívül balesetveszélyes lehet, és nagymértékben csökken a használhatóságuk is. Használjunk megfelelő védőfelszerelést minden munkavégzés során, akár kézi, akár gépi szerszámokkal dolgozunk.

Címkék#szerszámok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában