szponzorált tartalom

2020.06.05. 14:44

Vírusválság idején nyelvvizsgázni kényelmesebb, mint valaha

Ha attól tartasz, hogy nyelvvizsga hiányában elúszik a diplomád, vagy akár a felvételi plusz pontszámod, mert karanténba zártak, van egy jó hírünk. Ki sem kell mozdulnod otthonról, hogy vizsgázhass!

Régóta érett a változás a nyelvvizsgák lebonyolítása körül is, de kellett hozzá egy COVID-19 vészhelyzet, hogy meg is történjen. Nemrég néhány vizsgaközpont megtette végre a nagy ugrást a 21. századba és vizsgázóbarát, online nyelvvizsga lehetőséget kezdett biztosítani.

Néhány hónapja egy kormányrendelet lehetővé tette, hogy az eddigi kizárólagos jelenléti nyelvvizsgák mellett (és ideiglenesen helyette is) a nyelvvizsga központok elkezdjék kidolgozni az otthonról is végezhető, online nyelvvizsgákat. A technikai feltételek évek, sőt, talán évtizedek óta adottak voltak, ám egészen eddig archaikus jogszabályi akadályai voltak egy ilyen vizsgalehetőségnek. Ez hárult most el az újfajta kihívásokra válaszként.

Miben más az online nyelvvizsga?

Az online nyelvvizsgáztatást minden szolgáltató ugyanabban a rendszerben köteles végezni, mint a jelenléti vizsgákat. Tehát a vizsgafeladatok típusában és tartalmában semmiféle eltérés nem lehet. Ugyanez áll a vizsgafeladatok értékelésére és a ponthatárokra is.

Amiben óriási a különbség az a kényelem és a biztonság. Otthonról, a saját lakásodból, kényelmesen, biztonságosan, jóval alacsonyabb stressz mellett tudsz vizsgázni. Az eredményeket sokkal hamarabb megkapod, így nincs hosszú várakozás a bizonytalanságban, ami idegőrlő tud lenni, ha sok múlik a nyelvvizsga papíron. A kiállított okmány ugyanúgy akkreditált nyelvvizsga bizonyítvány, nem különbözik semmiben a jelenléti vizsgáétól sem értékét, sem kinézetét tekintve.

Hogyan zajlik a vizsga?

A lebonyolítását tekintve természetesen jelentős különbségek vannak és ezekre megfelelő időben fel is kell készülni. Rendelkezned kell megfelelő technikai háttérrel (számítógép vagy laptop, okostelefon és internethozzáférés), valamint egy olyan csendes szobával, ahová a vizsga ideje alatt semmiképpen nem jöhet be senki.

A feladatokat a laptop vagy számítógép segítségével oldod meg a vizsgaszoftveren keresztül, valamint egy Zoom hívás segítségével veszel részt a szóbeli vizsgarészen, ahol a vizsgáztatóval és a vizsgázó társaddal egyszerre tudsz beszélni.

Na de mi a helyzet a biztonsággal?

Az online nyelvvizsga technikai rendszere tökéletesen gondoskodik arról, hogy semmiféle olyan külső segítséget ne vehessen igénybe a vizsgázó, ami nem megengedett.

A szobában felállított okostelefon szolgál virtuális felügyelőként, míg a vizsgaszoftver egy különleges komponense leblokkol minden egyéb programot a gépeden, így más nem veheti át távoli eléréssel a géped, hogy megcsinálja helyetted a vizsgát. A bejelentkezésnél biometrikus adatok segítségével azonosítanak és leveszik a gépelési mintádat is, hogy más semmiképp ne dolgozhasson helyetted. Ez a kettő olyan erős profilt alkot, hogy a vizsga során random módon végzett ellenőrzések minden esetben kiadnák, ha valami eltérés van.

Kényelem egy apró problémával

Az online nyelvvizsga óriási könnyítés számos szempontból a jelenlétivel szemben. Nem csupán a biztonságodról és a kényelmedről gondoskodik, hanem sokkal átláthatóbb is. Szabadon mozoghatsz a feladatok között, pontosan követni tudod, hogy hol jársz a feladatmegoldásokkal, nyom nélkül javíthatod a leírt szövegedet, nem kell a gyöngybetűk miatt aggódnod, és rendkívül rövid időn belül eredményt kapsz.

Talán az egyetlen apró kihívás a rendszerben az, hogy a gyorsabban gépelőknek könnyebb dolga van az írásbeli feladatoknál. Érdemes erre előre gondolni és rászánni két-három hetet, hogy egy gyorstalpaló gépíró tanfolyamot elvégezzünk – szintén online. Ezzel felvértezve könnyedén vesszük majd az online nyelvvizsgát.

Az online nyelvvizsga azon kevés jó dolgok egyike, ami a vírusválsággal jött és elhozta a jövőt a nyelvvizsgázásba végre Magyarországon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában