miként élték meg a bezártságot

2020.06.22. 07:25

Helyiek a négy fal között – Martonvásáron kiállítás nyílt a karanténról

A vírus idején egy új világba csöppentünk. A jövő bizonytalanná vált, miközben felértékelődött, ami otthonainkban körülvesz bennünket. Ebben az új helyzetben a Brunszvik–Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár egy rendhagyó karanténkiállítást szervezett.

Kecskés Zoltán

Várhatóan vasárnapig lesz látható a rendhagyó kiállítás

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A helyi Óvodamúzeum udvarán kialakított játszótéren mintegy száz fotót tekinthetnek meg egészen vasárnapig az érdeklődők. A „Martonvásári karanténtermés” egyik szervezőjével, Kiss-Orosz Katával beszélgettünk a szombati megnyitó alkalmával, ahol a hangulatos kísérőprogramot a Modern Art Orchestra zenekar biztosította.

– A mögöttünk hagyott karanténidőszak adta az ötletet. Úgy gondoltuk, hogy ezzel a kiállítással egyszersmind lezárhatjuk és magunk mögött hagyhatjuk a vészterhes időket, egyúttal pedig segíthetünk az embereknek annak feldolgozásában. Az itt található mintegy száz kép egy részét helybéli, profi fotósok készítették, így egyrészt az ő egyéni szemszögükből elevenedtek meg az elmúlt három hónap emlékei, másrészről a lakók által beküldött amatőr fotókon, a hétköznapi megpróbáltatások képei köszönnek vissza – kezdte nyilatkozatát.

Várhatóan vasárnapig lesz látható a rendhagyó kiállítás
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

– Ezekben a csendes időkben igazán különleges, szívbemarkoló művek születtek, amelyek többletjelentéssel is bírnak. Talán a sors fintora, hogy a pandémia pont a tavaszra esett, emiatt nagyon érdekes kettőség figyelhető meg a fotókon. Egyszerre hordozzák magukban a félelem és remény érzését, az elmúlás és az újjászületés asszociációit, mindezt párhuzamba állítva a virágzó, ébredező természettel. További érdekesség, hogy a képeket kerítésrácsokra tettük fel, ezzel is szimbolizálva azt a nyomasztó életérzést, bezártságot, ami hatalmába kerített minket a karantén idején – tette hozzá a BBK művelődésszervezője.

A szervező hangsúlyozta, az időjárástól függően, várhatóan június 28-ig (vasárnapig) látogatható a rendhagyó fotókiállítás, remélik, sokakat elgondolkoztatnak vele, és különlegessége miatt sokáig megmarad az emberek emlékezetében. Elárulta, a Brunszvik–Beethoven Közösségi Ház és Könyvtár ezzel az eseménnyel kezdi meg igazán szezonját, amely, ahogy ígéri, rengeteg színes kulturális programokat tartogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában