Idén is lesznek nemzetközi túrák

2020.03.10. 07:20

A Velencei-hegység mellett a Vértest is megcsodálhatják a kirándulni vágyók

A tú­rák szerelmesei idén sem maradnak izgalmas programok nélkül, ugyanis a Gyöngyvirág Természet­barát Egyesület több nemzetközi túrát is szervez.

Héjj Vivien

Április 18-án a Tavaszköszöntő Nyuszi túrán vehetnek részt az érdeklődők

Fotó: egyesület (archív)

Az idei év főbb programjairól tájékoztatta a jelenlévőket Sajtos Lajosné, az egyesület túravezetője a néhány nappal ezelőtt lezajlott sajtóreggeli keretében. – Egyesületünk tavaly szeptemberben ünnepelte a 25. évfordulóját. Azóta is rengeteg belföldi és külföldi túrát szerveztünk. Az idei évi eseménynaptárunk is elkészült már, amelyben négy nemzetközi túra is helyet kapott – kezdte a túravezető.

A nemzetközi túrák elsődleges célja, hogy a kisgyermekes családokat és a fiatalokat is ösztönözzék a természet szeretetére. A programok között négy sportág szerepel: a természetjárás, a kerékpározás, a sífutás és az úszás.

Az úgynevezett IVV-túrák külföldön és hazánkban egy­aránt közkedveltek. Ezeken a túrákon a Fejér megyeieken kívül más megyék és más országok lakosai is szívesen részt vesznek. – Nagyon örülünk, hogy minden évben négy nemzetközi túrát megtarthatunk – folytatta Sajtos Lajosné.

Április 18-án a Tavaszköszöntő Nyuszi túrán vehetnek részt az érdeklődők
Fotó: egyesület (archív)

Az első ilyen megmozdulás április 18-án lesz, amikor a Tavaszköszöntő Nyuszi túrán vehetnek részt a kikapcsolódásra vágyók. A kiindulási hely Sukoró, innen indulva csodálhatják meg a résztvevők a Velencei-hegység szépségeit. Minden korosztályú és fittségi szintű jelentkezőnek kedvező lehet ez az alkalom, hiszen különböző hosszúságú távokon – 6, 15 és 20 kilométeren – barangolhatnak a túrázók. Az elmúlt években átlagosan közel félezren vettek részt az eseményen.

Május 23-án szintén a Velencei-hegységben kirándulhatnak a természetbarátok. A Velence-túra Pákozdról indul, 25 és 35 kilométeres útvonalat járhatnak be a résztvevők.

A Visegrádi-hegységet is megcsodálhatják testközelből a túrázók, hiszen június 6-án rajtol a Spartacus-ösvény el­nevezésű túra. Gyönyörűen kiépített, járható ösvényeken haladhatnak végig a vállalkozó­szelleműek. Ez az esemény – lévén hogy közel van a fővároshoz – szintén nagy népszerűségnek örvend.

A Vértesi Barangolások teljesítménytúra hosszú évek óta nagyon közkedvelt. A június 27-én Gántról induló eseményen 10, 25 és 50 kilométeres távolságokat járhatnak be a kirándulók.

A Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület életében a környezetvédelem és a természet szeretete kiemelt helyen szerepel. Gyakran tartanak előadásokat is: április 16-án „Miért szép a természetvédelem?”, május 14-én „Miért szépek a vizes élőhelyek?” című előadásokra várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában