akár előny, akár hátrány

2019.11.21. 07:10

Tehetséges óvodások – Az átlagtól eltérő gyerekeket fejleszteni kell

Az elmúlt években, évtizedekben egyre előrébb tolódott az az időpont, amikortól kezdve szakmailag indokolttá válik egy gyermek figyelése, diagnosztizálása, illetve ettől függően segítése, támogatása.

Szanyi-Nagy Judit

Tehetséges olvasó, jól beszélő is lehet a gyermek Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ez azt jelenti, hogy a szakemberek már nemcsak az általános iskolás, de az óvodás korcsoporttal is foglalkoznak, s ezeket a gyermekeket igyekeznek támogatni akkor, ha például a kognitív, a mozgás- vagy a beszédfejlődés oldalon olyan tudást tapasztalnak, ami eltér az átlagtól. Ez az eltérés lehet egyfajta hátrány vagy zavar, de kiemelkedő színvonal egyaránt, amit ugyanúgy figyelniük, segíteniük kell a szakértőknek – tudtuk meg Gergely Péter pszichológustól egy óvodai tehetséggondozással foglalkozó konferencia keretében.

Tehetséges olvasó, jól beszélő is lehet a gyermek
Illusztráció: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A konkrétabb példákat tekintve elképzelhető, hogy a gyermek már óvodás korban úgy tud számolni, mintha az általános iskola közepén járna, más már ilyen korban jól látja a logikai összefüggéseket és jól von le következtetéseket, megint más pedig magasabb beszédprodukcióval, gazdagabb szókinccsel rendelkezik kortársainál. Nos, ezeket a gyermekeket is segíteniük, támogatniuk kell a szakembereknek, többek között abban, hogy azt a fajta gondolkodást, logikai képességet, amivel rendelkeznek, társítani tudják egy olyan érzelmi stabilitáshoz, érdeklődési körhöz, ahol tudásukat kamatoztathatják a saját és a társadalom számára ugyancsak elfogadható módon.

A pszichológus szerint bár vannak olyan készségek, területek az életünkben, a viselkedésünkben és a gondolkodásunkban, amelyek tanulhatók, a tehetséges gyermek éppen attól tehetséges, hogy nem ül többet a játékok vagy a tankönyvek előtt, hanem „gyárilag” ott van benne a tudás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában