türelem és rajzkészség

2019.11.21. 16:00

Cirkuszos animáció készült az Animóka keretein belül

Vetítéseket nézhettek, de az animációsfilm-készítés rejtelmeiben is elmerülhettek a fiatalok a minap az Országos Rajzfilmünnep kapcsán.

Bokros Judit

Debreczeni Katalin (jobbról a második) irányításával alkothatták meg a gyerekek a kisfilm hátterét, szereplőit Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Az Animonó Animációsfilm-készítő Műhely nyolc éve működik ezen a néven a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában, ahol a múlt hétvégén újra megszervezték a többórás kreatív animációs foglalkozást Animóka címmel. A műhely vezetője Debreczeni Katalin, akinek útmutatásai alapján a gyerekek elkészíthették a kitalált történethez szükséges hátteret és figurákat, valamint leforgathattak egy filmet.

Az Animóka azért jó, mert a résztvevők évről évre megismerkedhetnek az animáció szépségével, s átérezhetik, mennyire kreatív ez a műfaj, amelyhez ugyanakkor nagy türelem is szükséges.

Éppen ezért magát a műhelyhez való csatlakozást is inkább körülbelül tízéves kortól ajánlja Katalin.

A szombati Animókára azért már nagyobb óvodások is érkeztek, s ők szülői segítséggel dolgozhattak. Először a film történetét kellett kitalálni drámajáték során, majd elkészülhettek a sík figurák és a háttér – itt aztán lehetett színezni, vagdosni. Végül következett a rövid animációs film leforgatása. Egy-egy ilyen alkalommal körülbelül 1-2 perces alkotás születik (egy másodperchez tizenkét képkocka kell ugyanis), amelyben mindenki a saját figuráját mozgatja. Az idén a cirkusz volt a téma, amelyhez egyébként is sok szereplő kell, úgyhogy jó látványos mozgóképet lehetett létrehozni.

Debreczeni Katalin úgy látja: az animáció iránt főleg azok a gyerekek érdeklődnek, akik valóban türelmesek. A rajzkészség nem is annyira fontos, inkább az jelent előnyt, ha a lurkó filmszerűen látja a fejében meglévő történetet. Csukott szemmel is el tudja tehát képzelni, mi hogyan történik, s a végeredmény másnak – a nézőnek – is jelent valamit.

Debreczeni Katalin (jobbról a második) irányításával alkothatták meg a gyerekek a kisfilm hátterét, szereplőit
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A műhelyben most körülbelül tizenöten vannak, de sok idősebb ifjú visszajár időnként alkotni. A gyerekek elfoglaltsága miatt a heti egy alkalmat megbontották, s azóta hetente kétszer találkoznak, és ilyenkor mindig van lehetőség animációval vagy grafikával foglalatoskodni.

Komoly érdemeket is sikerült már elérni például a diákfilmszemlén és a Gyerekszem Filmfesztiválon. Idén azonban nem jelentkeztek egyik eseményre sem. Nem cél az, hogy versenyeztessék a filmeket, ám ha olyan jól sikerül egy-egy kisfilm, akkor azt benevezik – mondta Katalin.

Kiderült az is, hogy a „Panel barokk” után újra részt vesznek egy pályázatban, amely egy év múlva zárul. Az egyik téma Mátyás király, az ő fehérvári kötődéseit jelenítik meg animációban. A grafikai részben pedig a belváros régi kapurészleteiből csinálnak linóleummetszeteket a gyerekekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában