a vitaminok, ómega-3 zsírsavak és nyomelemek segíthetnek

2019.05.07. 11:30

Nem csak időskorban alakulhat ki a makuladegeneráció

Nyilván nem csak én hallom szinte állandó jelleggel a rádióban a reklámot, amely az időskori makuladegeneráció elleni védelem jegyében készült. Az Életmódi utánajárt annak, mit takar pontosan a fenti latin kifejezés, és valóban segítenek-e az említett hatóanyagok.

Borsányi Bea

Ha ön nő és elmúlt 60 éves, van kockázata a betegség kialakulásának

Forrás: shutterstock

– A makuladegeneráció az éles látásért felelős sárgafolt sorvadásos betegsége, mely jellemzően 60 éves kor felett jelentkezhet. A négy vezető vaksági ok közül az egyik – a másik három a rövidlátás, illetve a cukorbetegség szövődményei, valamint a zöldhályog. Két fajtája van: a száraz – ez teszi ki a betegségek mintegy 80 százalékát – és a nedves típusú. A folyamat visszafordíthatatlan, ami azt jelenti, hogy roborálni – erősíteni – lehet a szemet, de a száraz típusú makuladegenerációt gyógyítani nem tudjuk – mondta el Tóth Jenő szemész főorvos, aki mindjárt az elején rámutatott arra is, hogy a különféle étrend-kiegészítő szereknek, amelyek számos összetevőt tartalmaznak, akkor van értelmük, ha a betegség kezdeti stádiumában kezdik szedni. Kik tartoznak a rizikócsoportba?

– A 60 év feletti, jellemzően nők, a dohányosok és a magas vérnyomásban szenvedők fokozottan érintettek, de növeli a betegség kialakulásának kockázatát az elhízás, a cukorbetegség, a keringési zavarok és a szívműködési problémák, érszűkület, illetve minden olyan tényező, ami rossz hatással van a szemfenék keringésére, anyagcseréjére, meszesedésére hajlamosít. És persze ebben az esetben sem hanyagolhatók el a genetikai tényezők. Súlyosabb esetben akár 50 éves kor alatt is kialakulhat a betegség – magyarázta a főorvos.

Mi történik a szemben? A kor előrehaladtával a sejtjeink öregszenek, számuk csökken, és ez az éles látás központját is érinti. Ez a nagyon speciális, összetett és persze nagyon érzékeny rendszer felelős többek között a színek látásáért, az olvasási készségért, de az arcfelismerés képességéért is.

Ha ön nő és elmúlt 60 éves, van kockázata a betegség kialakulásának
Fotó: shutterstock

Az itt található csapsejtek sorvadása teszi lehetetlenné a tökéletes látást, a gyakorlatban például a szomszéd felismerését vagy a normális olvasást. A makuladegenerációban érintett betegek csak az éles látás képességét vesztik el, térben továbbra is tudnak tájékozódni, a perifériás látás megmarad.

Mik a betegség első jelei? Némileg romlik a távollátás, a látótér középső részén kisebb-nagyobb szürke, fekete folt, homály észlelhető. A párhuzamos vonalak finom torzulása, görbülése, hullámzása figyelhető meg – olvasás közben a sorok girbegurbának tűnnek –, a tárgyak kevésbé kontrasztosak. Romlik az arcfelismerési képesség, „nem látom, akivel beszélek”. Ha időben orvoshoz fordulnak, a folyamat gyógyszerek, étrend-kiegészítők segítségével lassítható, egyes esetekben meg is állítható.

Az étrend-kiegészítők tehát, amelyek béta-karotint, luteint, ómega-3 zsírsavakat, E- és C-vitamint, cinket, zeaxantint tartalmaznak, segíthetnek a megelőzésben, illetve a látásromlás folyamatának lassításában, amennyiben a korai, első tünetek megjelenésekor már elkezdik szedni és mellette kizárják az összes olyan rizikótényezőt, amelyre hatással lehetnek. Szemük esetében se feledkezzenek meg 40 éves kor felett a rendszeres szűrés fontosságáról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában