Valóban egyszerű?

2018.10.20. 15:00

„Ez pite!” – Saját recepttel hódítanak a lepsényi pitesütők

Minden tájegységnek megvan a maga jellegzetes étele, nincs ez másként Fejérben sem. Lepsényben például a pitét részesítik előnyben – legalábbis két éve már, hogy pitesütő versenyt hirdetnek a településen.

Szanyi-Nagy Judit

Nemcsak málnát és ribizlit, de meggyet és epret is tartalmazott Magdolna díjnyertes pitéje

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ha a képekre pillantunk, talán érthető, miért szerveznek most már hagyományként pitesütő versenyt Lepsényben. Kikötés nincsen, a tradicionálistól az újragondolt változatig bármilyen sütemény érkezhet a megmérettetésre, mely édességet aztán az ítészek szednek darabokra, szó szerint értve: a kóstolás során nemcsak az ízt, de az állagot, egységet is figyeli a zsűri.

Zsuppán Magdolna nyári kavalkádként aposztrofálta díjnyertes süteményét, amely a málna mellett meggyet, epret és ribizlit is tartalmazott. Már ebből érezhető: ez a verzió leginkább a nyár nagy kedvence az abban rejlő idénygyümölcsöknek köszönhetően. Magdolna pedig készségesen állt rendelkezésünkre, és megosztotta velünk a maga által megalkotott receptjét.

Nemcsak málnát és ribizlit, de meggyet és epret is tartalmazott Magdolna díjnyertes pitéje
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– A könnyű pitetésztához 45 dkg liszt, 1 kocka margarin, sütőpor, kis tejföl, 10 dkg cukor és egy kis só szükséges. Az összegyúrt tésztát úgy helyezem a kivajazott tepsibe, hogy abból az edény oldalára is teszek. Ez egy fontos lépés, hiszen a töltelék így marad a helyén, ennek köszönhetően nem folyik ki! Ezt követően felfőzök 2 csomag vaníliapudingot 7 deciliter málna- és meggylével, majd amikor a massza kicsit kihűlt, belekeverem a meggyet, ribizlit. Ebből a töltelékből egy sort teszek a tésztára, erre szórok málnát és epret, ráöntök még egy sor tölteléket, majd a tetejére teszem a linzertésztát. A sütemény legfelső rétegét megszurkálom, tojássárgájával megkenem, végül megsütöm – mesélt az elkészítési módról Magdolna, aki azt ajánlja: a nyári pitét legalább egy napig hagyjuk állni, hogy kellően összeérjen. A tetejére természetesen porcukor kerül.

Ám Magdolna nem csak egy süteménnyel nevezett: édesanyja bevált receptje, a habos-almás pite nagy családi kedvenc. Ezzel második helyezést ért el.

– A habos-almás pite alapja az előző süteménynél már ismertetett linzertészta. A töltelékhez az almát nem reszelem le, hanem cikkelyekre vágom szét, majd a darabokat egy kis vajon dinsztelem. Ebbe az elegybe teszek fahéjat és egy nagyon kevés cukrot – ez utóbbi édes almák esetében akár teljes mértékben el is hagyható. A kivajazott tepsibe tett tésztát megszórom darált dióval, ráteszem a kihűlt fahéjas-cukros almát, majd beteszem a sütőbe. A tetejére habként négy tojásfehérjét 22 dkg cukorral gőz fölött felverek, majd amikor a linzer félig megsült, kiveszem, ráterítem a habot, és visszateszem a sütőbe. Amikor a hab elkezd rózsaszínbe öltözni, lekapcsolom a sütőt és abban hagyom kihűlni a pitét – osztotta meg velünk fortélyait Magdolna.

De az újragondolt változatok mellett a hagyományos almás pite is megjelent, amely Bachmann Ferencnének harmadik helyezést hozott.

Kérésünkre Zsóka előkapta receptkönyvét:

Zsóka hagyományos almás változata mindig nagy kedvenc!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– A tésztához 60 dkg lisztet, 15 dkg zsírt, 15 dkg cukrot, 1 pohár kisebb tejfölt, 1 sütőport és 1 tojást gyúrunk össze. A masszát felezem, egyik felét a tepsi aljába simítom, arra teszem rá az almát, a másik adag tészta pedig a pite teteje lesz. A töltelékhez 2 kg almát reszelek le, ezt 15 dkg cukorral megdinsztelem: felrakom a tűzhelyre és mintegy 15 perc alatt csaknem főtt állagúra készítem. A tészta alját megszórom zsemle- vagy kekszmorzsával, arra lapítom rá az almát, s úgy teszem rá a maradék tésztát. A tetejét villával megszurkálom, tojássárgájával megkenem, úgy rakom a sütőbe – segített Zsóka a receptben. Hozzátette: ha túrós vaníliás cukrot és tejfölt használunk töltelékként alma helyett, szintén ízletes változatot kapunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában