Ökotipp

2018.08.01. 12:00

Rovarhotel poszméheknek – Házilag is könnyen kivitelezhető

Néhány héttel ezelőtt Becse Ildikóval, a Föngyöskert Gyógyító Völgy tervezőjével beszélgettünk a Vértesacsa határában lévő 9,6 hektáros kertben, hol természetes eszközökkel védik, serkentik a természetet.

Majer Tamás

Házilag is könnyen kivitelezhető

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy rafinált példa erre az úgynevezett rovarhotel. Ott jó nagyon, ahol nincsenek odvas fák.

– Házilag is könnyű ilyet csinálni. Csöves anyagokat kell hozzá összehordani egy oldalról nyitott dobozba. Lehet közte rossz falazótégla, lyukacsos fatörzs, fenyőtoboz vagy nádszálak kötege – magyarázta Ildikó. – A poszméhek korábban kezdenek el virágport gyűjteni, mint a házi méhek. Ők nem annyira fázósak. Viszont nem kaptárban élnek, hanem magányosan. Nekik is kell otthon. Szükségünk van rájuk, hiszen beporozzák a tápláléknövényeinket és a vadvirágokat is – folytatta.

Házilag is könnyen kivitelezhető
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ha kész a hotel, a poszméhecskék biztos találnak maguknak egy kedvenc kis helyet, „egy lukacsos kecót”.

– Már kora tavasszal, amikor megkezdik gyűjteni a virágpollent, visszatértükkor berakják az összegyűjtött virágport a cső aljába, így egy éléskamrát képeznek. Ebbe aztán belepetéznek, s egy sárdugóval lezárják az „ajtót”. A kis poszméhecskék ebben nevelkednek fel, s ha eljön az idő, kirúgják a sárdugót – mesélte el a gondos szakember a rovarhotel működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában