Statisztika

2018.07.03. 10:30

Egyre több a védett tengerterület

A fenntartható fejlődési célok. Ez a címe a Központi Statisztikai Hivatal egyik új kiadványának. Az online hozzáférhető munka vállalása megismertetni a Fenntartható Fejlődési Célok keretrendszerét.

Majer Tamás

Humpback whale (Megaptera novaeangliae) emitting a string of bubbles, French Polynesia. Biosphoto / Vincent Truchet

Az ENSZ által elfogadott Agenda 2030 tizenhét célt tartalmaz. A 14. pont az óceánok, a tengerek és a tengeri erőforrások megőrzéséről és használatáról értekezik.

Bolygónk csaknem háromnegyedét óceánok fedik. A klímaváltozás roppant ereje, a túlhalászás és a tengerekben felhalmozódó hulladékmennyiség veszélyeztetik e vizeket.

A kiadvány kiemeli, hogy az óceánok határokon átnyúló mivolta végett a tengerierőforrás-gazdálkodás nemzeti, regionális és globális beavatkozásokat, együttműködést igényel.

Fontos eredmény, hogy növekszik a tengeri védett területek kiterjedése. A közelmúltban Ausztrália, Chile, Új-Zéland, Palau és az Egyesült Államok partjainál vontak újabb partszakaszokat védelem alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában