A 75 év felettiek 70 százalékának van

2018.05.09. 12:00

Van megoldás szürkehályogra

A szürkehályog főként időskorban kialakuló szembetegség, amely azonban egy kisebb műtéttel korrigálható. Magyarországon évente mintegy 80 ezer ilyen beavatkozást hajtanak végre.

Borsányi Bea

Megelőzni, vagy gyógyszeresen kezelni nem lehet a szürkehályogot

Forrás: shutterstock

Vajon milyen okokra vezethető vissza a szürkehályog kialakulása és mi a műtét lényege? Ezt kérdeztük Tóth Jenőtől, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi és Oktató Kórház szemészeti osztályának vezető főorvosától.

– Létezik veleszületett szürkehályog is, de ez igen ritka. Jellemzően inkább felnőtt-, illetve időskorban alakul ki. Ahogy idősödik az ember, a lencsefehérje struktúrája megváltozik, ennek következtében a szemlencse olyan mértékű elhomályosodása, elszürkülése alakul ki, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. Ez zavarólag hat olvasáskor, illetve gyenge fényviszonyok között sem lát jól az ember. A két szem között lehet fáziskülönbség, előfordul, hogy az egyik szemmel egy ideig még jobban, élesebben látunk – magyarázta a főorvos.

Időskorban jellemzőbb a betegség kialakulása. A 65 éves emberek mintegy felének van valamilyen mértékű lencsehomálya, 75 éves kor felett ez az arány több mint 70 százalék. Sajnos azonban ma már egyre fiatalabb korban jelenik meg a szürkehályog, aminek számos oka lehet. Ilyenek a genetikai tényezők és az egyre gyakoribbá váló civilizációs betegség, a cukorbetegség. Közrejátszanak benne olyan fizikai sérülések – például valamilyen forgó szerszámról szembe kerülő idegen, többnyire fémtárgy – amelyek áthatoló, vagy tompa szemsérülést okoznak, amelyben a szemlencse is sérülhet. És idetartozik a belső gyulladásos betegségekhez társuló szürkehályog is.

Megelőzni, vagy gyógyszeresen kezelni nem lehet a szürkehályogot
Forrás: shutterstock

– Sokszor, sok helyen elmondják manapság, mennyire fontos az UV-sugárzás elleni védekezés, amely akár bőrrákot is okozhat. Az viszont sokkal kevesebbszer hangzik el, hogy nemcsak a bőrt, de bizony a szemet is védeni kell a nap káros sugárzásától, ezért fontos hangsúlyoznom az UV-­szűrős napszemüvegek használatát. Ez most, a hirtelen jött nyár kapcsán különösen aktuális kérdés.

A betegséget megelőzni nem lehet, gyógyszeresen sem kezelhető, viszont úgynevezett kicsi sebes, pár perces beavatkozással, ultrahangos eszközzel kiválóan korrigálható. A műtétet a társadalombiztosítás finanszírozza, és ma már egynapos sebészet keretében hajtják végre. Miből is áll ez? Megtartva az eredeti lencsetokot, az elszürkült állományt, a kemény lencsemagot az ultrahang összetöri, feldarabolja és a szívóöblítő rendszer kitisztítja azt a tokzsákból. Ezt követően egy kicsi, összehajtható lencsét ültetnek be, aminek a dioptriáját az egyén kérésére igazítják: vagy a távollátáshoz, vagy az olvasáshoz nem kell a műtét után szemüveg. Arra is van lehetőség, hogy a beültetett lencse multifokális legyen, így sem olvasáshoz, sem távollátáshoz nem kell szemüveg. Nyilván ennek megbeszélése és meghatározása a műtétet megelőzően egy ultrahangos, vagy optikai lencsemeghatározó vizsgálattal történik.

– A műtét szemcseppel történő érzéstelenítés mellett történik, és csak egészen pici, 3 milliméter alatti sebbel jár, amit nem kell varrni, és még időskorban is néhány napon belül gyógyul. Az ultrahangos mellett létezik femtolézeres műtét is, ezt viszont nem támogatja a társadalombiztosítás – mondta el Tóth Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában