Rejt-e magában kockázatokat?

2018.04.09. 15:00

Tartós a géllakk, de egészséges is?

Az ápolt külsőhöz az ápolt köröm is hozzátartozik. A műköröm és a géllakk megjelenése lehetővé tette, hogy ne kelljen néhány naponta újralakkozni a körmöt. Ám azóta is kérdés: rejtenek-e magukban ezek az eljárások egészségügyi kockázatot?

Borsányi Bea

A géllakkot nagyjából háromhetente érdemes átfestetni

Forrás: Pixabay

Sem a műköröm, sem a géllakk nem újdonság, utóbbi is lassan évtizedes technika. Mindegyik népszerű, hiszen kényelmes, hetekig tartós és szép. Ráadásul ma már színek garmadája közül lehet választani és ugyanakkor veszélytelen. Vagy mégsem?

– Azt szoktam mondani, nem rejt magában nagyobb kockázatot, mint a hajfestés. Ma már nagyon professzionális anyagokkal dolgozunk, amelyek egyre fejlettebbek, és a gyártó cégeknél is egyre inkább előtérbe kerül az egészség és a biztonság. Ezenfelül, a lakk nem a körömsejtekre kerül, azokat semmi nem bolygatja a géllakkozás során – mondta el Roa Brigitta műkörmös.

A legkomolyabb veszélyforrásnak talán az UV-lámpa minősül, amely a lakk gyors megkötéséhez kell, és amelyről feltételezhető, hogy bőrrák kialakulását is okozhatja a kézfejen. Ám eddig nem sikerült bizonyítani, hogy egyértelmű összefüggés lenne a kettő között. A lámpa alatt több szakaszban, de összesen csak mintegy 8 percet tartja a kezét az ember. Azonban egyre több szalonban már LED-lámpát használnak az UV-lámpa helyett.

A géllakkot nagyjából háromhetente érdemes átfestetni
Forrás: Pixabay

A másik lehetséges kockázat a körömgomba kialakulása.

– Ha megfelelően előkészíti a szakember a körmöt, nem alakul ki gomba. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha valamilyen oknál fogva – például sokat van a kéz vizes közegben – feljön az anyag a körömről és aláfolyik a víz. Így a köröm és a lakk közötti területen megtelepedhet a gomba, vagy sötét színű, algaszerű réteg alakulhat ki. Ha érzi az ember, hogy gond van a festéssel, menjen vissza a körmöshöz, aki leszedi a hibás réteget. A köröm elgyengülését szokták még emlegetni ellenérvként. Bőrgyógyászok vizsgálatai alapján bebizonyosodott, hogy hosszú távon hámlasztja, így vékonyíthatja, törékennyé teheti a körmöket, de ez is egyénenként változó. Mindenki maga érzi, milyen gyakran érdemes pihentetni a körmeit.

Mit tehetünk a körmök egészségének megóvásáért? Az olíva- és mandulaolaj valóságos csodaszer. Kenjük be vele körömágyunkat, körmeinket legalább havonta egyszer, így természetes módon erősíthetjük azokat. Körmeink számára is ugyanazok a vitaminok, ásványi anyagok fontosak, mint hajunk és bőrünk számára: A-, E- és B-vitamin, vas, szelén és szilícium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában