A betegség világnapja van

2018.02.14. 07:00

Különös tüneteket produkálhat az epilepszia

Február 14-e 1997 óta nemcsak a szerelmesek napja, hanem egyben az epilepszia világnapja is. Fejér megyében ez a betegség közel kétezer embert érint.

S. Töttő Rita

Az epilepszia az agyban játszódik le Fotó: shutterstock

Forrás: shutterstock

Az epilepszia – visszatérő eszméletvesztésre, görcsrohamra való hajlam – az egyik leggyakoribb agyi működészavar. Az öröklött hajlam mellett az agy állományának károsodása – balesetből adódó fejsérülés, fertőző betegség, születés előtti és alatti károsodás, agyi keringészavar – áll leggyakrabban a háttérben.

Hosszú Zoltán, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház neurológusa a Fejér Megyei Hírlapnak elmondta, Magyarországon mintegy 60 ezer, ebből Fejér megyében 2 ezer főt, illetve családot érint a betegség, és mintegy félmillió embernek lehet életében egyszer vagy többször epilepsziás rohama. Többségében az epilepsziáról az a súlyos roham juthat eszünkbe, amelyet az utcán láthatunk, amikor a beteg hirtelen görcsrohamot él át. Pedig ez csak a betegség egy kisebb szelete, számos egyéb klinikai megjelenése is van:

Az epilepszia az agyban játszódik le, a tünetek pedig meglehetősen változatosak Fotó: shutterstock

– Van, akinek abból állnak a tünetei, hogy sűrűbben pislog, más a fülében zúgást vagy kattogást hall, esetleg furcsa dolgokat lát, amelyek nincsenek is ott. Akkor beszélhetünk valójában konkrétan epilepsziáról, ha bizonyos agyi funkciókhoz kötött tünetekhez az EEG-vel, azaz az agyi elektromos tevékenységet regisztráló készülékkel olyan elváltozásokat tapasztalunk, amelyek csak az epilepsziára jellemzőek – írja körül a szakember. Normál esetben az agyban az idegsejtek 20-30 mikrovoltos feszültségen mozognak. Epilepsziás roham esetén azonban az agy áramfeszültsége felmehet akár 2-300 mikrovoltos feszültségtartományba is. Ez a jelenség az egész környezetet „kisüti”, s függően attól, hogy melyik agyterület a fókusza, jelennek meg a különféle tünetek.

De ne menjünk el a nagy rohamok mellett sem, amelyeknél nagyon fontos a külső segítség: – Legfontosabb az, hogy görcsroham idején a beteg fejét védjük, mert rángatózáskor komoly sérüléseket szenvedhet. Alá kell karolni, amíg meg nem nyugszik a test. Semmiképp ne erőltessünk a szájába valamit, hogy ne harapja el a nyelvét, erre nincs szükség – hívja fel a figyelmet a neurológus. Közben a mentők értesítéséről se feledkezzünk meg, teszi hozzá. Egy roham 20-30 másodperctől több percig is eltarthat, a tudat tisztulása viszont hosszabb ideig elhúzódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában