Nagy Bence

2018.02.20. 14:00

Már legelső emlékképei is az otthoni kert élővilágát idézik

Bemutatjuk Nagy Bencét, energiakövetet, leendő biológia-földrajz szakos tanárt, lelkes barlangkutatót, környezetvédőt, a természet szerelmesét.

Majer Tamás

dgdg

Nagy Bencét tavaly májusban – többedmagával – energiakövetnek választotta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az energiakövetek egyik feladata az volt, hogy bővítsék az általános és középiskolás diákok tudásanyagát az energiatermeléssel és -felhasználással kapcsolatban. Lapunk október végén Bence egyik rendhagyó tanóráján is járt: magunk is láttuk, hallottuk, olyan apróságok is sokat számítanak, hogy kihúzzuk-e a töltőt használat után, vagy nemet mondunk-e egy újabb szatyorra a boltban. Bence, miután kijárta mindkét fehérvári Vasvárit, az általánost és a gimit is, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre került. Ötödéves. Biológia-fölrajz szakos középiskolai tanárnak tanul.

Rendhagyó óra a Vasvári általánosban Fotó: Nagy Norbert

- A környezetünk védelme és a természet szeretete régóta jelen van az életemben, már az első emlékeim is kirándulásokhoz és a kertünkben megtalálható állat- és növényvilág felfedezéséhez fűződnek – elevenítette fel Bence. – Több mint tíz éve barlangászom a Tési-fennsíkon, az Alba Regia Barlangkutató Csoport égisze alatt. A csoport és a barlangok megismerése sokat segítettek abban, hogy környezetünket összefüggő rendszerként láthassam. Lassan egy évtizede a saját bőrömön tapasztalhatom meg, hogy az élő és élettelen világ – kiemelten az ember – hogyan befolyásolja és módosítja egy karsztfennsík mindennapjait, és azt is, hogy a behulló csapadékból hogyan lesz kis barlangi patak, majd az évmilliókkal ezelőtt kialakult kőzeteken átszivárogva miként jelenik meg hegylábi forrásként vagy a székesfehérvári csapokból folyó ivóvízként – mesélte. Bence néhány éve csatlakozott az egyetemén működő „Erre van előre” Fenntartható Energiatervezési Kutatócsoporthoz.

Bence nemrég Dániában járt az ELTE-n működő „Erre van előre” Fenntartható Energiatervezési kutatócsoporttal Fotó: Munkácsy Béla

- Itt megújuló energiaforrások hasznosíthatóságával és energiatárolási lehetőségekkel ismerkedtem meg. Jelenleg is folytatunk terepi felméréseket és vizsgálatokat idehaza. Nyáron közel két hetet töltöttünk Dániában, ahol részt vettünk egy fenntartható energiatermeléssel foglalkozó konferencián is – mondta a fiatal szakember.

- Kiemelten fontos számomra, hogy a felhalmozott ismeretanyagot és tapasztalatokat továbbadhassam.

Ezért is jelentkeztem 2017 tavaszán a MEKH pályázatára. Energiaköveti munkám során több mint tíz iskolába látogattam el, igyekeztem szemléletes és hasznos energiatudatossági tippeket adni a diákoknak – szólt a rendhagyó tanórákról. Bence vallja, ismereteink bővítésével és környezettudatos magatartással egyszerre több célért is tehetünk. – Egyfelől időt és pénzt takaríthatunk meg, és saját életünket is komfortosabbá tehetjük, másfelől védjük Földünket és közvetlen környezetünket is, hogy gyermekeink és unokáink is gyönyörködhessenek azokban a természeti és környezeti értékeinkben, amelyek minket is elkápráztatnak, akár Székesfehérváron, akár a Föld bármely pontján – mutatott jó irányt Bence, akinek energiatakarékossági tanácsait a jövőben rendre olvashatják lapunk Ökoport oldalán.

Nem tudja, hogyan spóroljon a fűtéssel? Bence első tippjeit IDE kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában