Kínzás, kímélet és jogok

2018.02.28. 09:00

Az állatviadalokról: mindenki, aki benne van, bűnös

Az állatokat kímélni kell, és tilos kínzásnak kitenni őket. Alapvető joguk ez, amelyet az állatvédelmi törvény is kimond. Íme a részletek.

S. Töttő Rita

Gondoskodjunk róluk úgy, ahogy szeretteinkről

Fotó: Shutterstock

Az állatvédelem egyik legfontosabb, és a törvény leggyakrabban citált része „Az állat kímélete, az állatkínzás tilalma” című bekezdésben található.

Az átlagos állattartó nem is gondol bele, milyen sokféle módon árthatunk állatainknak. Vegyük sorra: a törvény szerint „az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni, az állatot károsítani”. Ebbe a klasszikus értelemben vett kínzáson túl beletartozik az állat uszítása, állatviadalokra való idomítása is. A kényszertakarmányozás is ide tartozik (kivéve az egészségügyi megfontolásból való kényszerű táplálás), ahogy az is, ha nem megfelelően mozgatjuk, szállítjuk, helyezzük el.

A haszonállatok mellett a versenyre tenyésztett, kedvtelésből tartott társaikra is vonatkoztatható az a kitétel, mely szerint tilos az állat teljesítőképességét felismerhetően meghaladó teljesítményre kényszeríteni.

Ám mivel az ember szinte bármire képes, ezért összefoglalóan azt is kijelenti a törvény, hogy tilos természetellenes és önpusztító tevékenységre szoktatni állatainkat.

Gondoskodjunk róluk úgy, ahogy szeretteinkről
Fotós: Shutterstock

Mivel sajnos az állatviadalok még manapság is rendszeresen borzolják a kedélyeket, ezért a törvényalkotó fontosnak tartotta külön kiemelni: „tilos az állat fizikai, pszichikai állapotának olyan megterhelése, küzdelemre késztetése egy másik állattal vagy emberrel, amely sérülést vagy halált okozhat”. Konkrétan ezek azok az állatviadalok, amelyeket a törvényi tiltások ellenére titokban, hátsó udvarokban, elhagyatott területeken rendeznek meg, s amelyekben megsérülnek, elpusztulnak az állatok. De nemcsak a viadalra való idomítás és tartás tilos, de annak szervezése, továbbá az állatviadalra fogadás szervezése, az állatviadalon való közreműködés, részvétel, fogadáskötés is törvényszegés. És nem mellesleg, aki részt vesz benne – bármilyen módon –, állatkínzásban vállal részt. Ahogy az is, aki állat­viadal céljára tart, tenyészt, képez ki állatot vagy csak e célra adja oda vagy el valaki másnak. De az is bűnrészes, aki területet biztosít ilyen „rendezvényeknek”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában