Megfogadom, lefogyok...

2018.01.03. 13:58

Így szabadulj meg az ünnepek alatt felszedett kilóktól! Rita segít

Megfogadtad, hogy leadod az ünnepek alatt felszedett kilókat? Mutatunk pár tippet, hogy biztos sikerüljön.

Nagy Annabella

Az újév egyik leggyakoribb fogadalmai közé tartozik a fogyókúra. Nem is csoda, hiszen az ünnepek alatt a megszokottnál jóval bőségesebb lakomák várnak, a süteményekről nem is beszélve. Az edzéseink is elmaradhatnak a vendégségek sokasága mellett, akarva-akaratlan is felszedünk pár kilót. És nemcsak a karácsonyi sütemények a bűnösek, bizony a szilveszterkor fogyasztott alkohol is hízlal.

Mit tudunk tenni, hogy az újévben megszabaduljunk ezektől a kilóktól? Hogyan teljesítsük újévi fogadalmunkat egyszerűen? Ehhez ad tippeket Akkermann Ferencné Rita, székesfehérvári edző.

Először is mindenkit arra biztat, módjával fogadkozzunk. Semmi értelme olyan célokat kitűzni, amivel csak újabb csalódásnak tesszük ki magunkat.

Minket is megmozgatott Rita az edzésén

Aki teljesen kezdőnek számít, (azaz sohasem sportolt, leszámítva az iskolai testnevelés órákat) azok a mindennapi rutinba beleszőtt plusz aktív testmozgással tehetnek az egészségükért. Nem kell komoly dolgokra gondolni: például lift helyett használj lépcsőt, ha ülőmunkát végzel, kétóránként állj fel, nyújtózz egyet: nyújtsd a hát-, váll-, kar-, mell-, farizmaidat és hasonlók.

Hazafelé szállj le egy megállóval hamarabb, sétálj tíz percet vagy plusz egy kört a ház körül.

Fontos: Reggelente ne állórajttal ugorj ki az ágyból, hanem alapos nyújtózkodás után mozgasd át a tagjaidat, hidd el jobban indul majd a nap.

Akik régebben sportoltak, nekik Rita azt tanácsolja, ne csak fontolgassák az újrakezdést, hanem mielőbb vágjanak bele. A legfontosabb, hogy megtaláld a hozzád illő mozgásformát, amit a legszívesebben csinálsz. Lehet az bármi: futás, úszás, kerékpározás, görkori, tánc, csapatjátékok stb. variációk száma végtelen. Gyalogolni mindenhol lehet, nem kell hozzá eszköz, se társ és napi fél óra csodákra képes.

Semmiképpen se vágj hirtelen a közepébe. A fokozatosság elve fontos és betartandó a rendszeresség elvével karöltve.

Ha gyorsabb változást akarsz, akkor se terheld túl magad. El fog menni a kedved, túl nagy áldozatvállalásnak fogod érezni az életmódváltást. Mindig annyit teljesíts, hogy azt mondd: érzem az izmaimat, de még tudnám folytatni. Itt hagyd abba, holnap és holnapután is lesz nap.

Ha a mozgás mellett kedvet érzünk az étkezésünk megváltoztatásához. Gyakorlati tippeket is kaptunk Ritától a diétához:

  • A kalóriadeficites táplálkozásban hiszek, de mértékkel. Először mindig egyél egy-két falattal kevesebbet, mint eddig. Később a szokásos adag kb. 10%-val kevesebbet. Minőségileg több fehér húst, tojást, tejterméket, növényi rostot, és kevesebb cukrot, lisztet (szénhidrátot).
  • Csökkentse a zsírtartalmat is. Fontos szabály és beválik: egyél sokszor, keveset, ezt már tudományosan is igazolták, hogy a kiéhezett ember raktározó üzemmódra kapcsol. Ha éhezel, akkor nem zsírégetés, hanem zsírraktározás lesz a vége. Hiába leszel vékony, ha magas a testzsírod, akkor nem túl esztétikus a fürdőruhás képed.
  • Végül pedig egy utolsó fontos tanács: Sok kicsi sokra megy

    Ha nincs napi két-három órád edzőterembe járni, semmi baj! Napi 5-10, 15-20 perc aktív mozgás: séta, futás kerékpár, gimnasztika otthon, kapcsold be a rádiót, keress egy jó zenét, táncolj, vagy cipeld haza a bevásárlószatyrot gyalog. Szóval tényleg bármi és bármennyi ideig tart, bárhol, bármilyen pici mozgás, ami felráz, feldob, emeli a pulzusodat, az összeadódik és hasznodra válik. Utána büszke lehetsz Magadra, hogy ezt is meg tudtad csinálni!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában