Dúsítsunk!

2018.01.17. 10:00

A téli arcápolás is nagyon fontos

Arcbőrünk minden évszakban nagy igénybevételnek van kitéve: süti a nap, fújja a szél, csípi a hideg. Ezért különösképpen oda kell rá figyelnünk.

Borsányi Bea

fhfh

A bőrtípusnak megfelelő arckrém használata olyan alapvető ismeret, amit ma már mindenki tud. De miben különbözik a téli arcbőrápolás a nyáron megszokottól?

– A nappali hidratáló krémek, amit reggel viszünk fel a bőrünkre, vizesebb fázisúak, amivel azért kell vigyázni, mert ha nagyon hideg van odakint, bizony megfagyhat a bőr – tudtuk meg Dula Krisztina kozmetikustól. – Ezért is érdemes télen a nyári krémekről átváltani olyanra, amiben több a hatóanyag és kicsit zsírosabb az állaga.

Ezeket viszont ne nappalra, hanem éjszakára kenjük fel. A hidegtől, széltől és az állandó fűtéstől szárazabb bőr hálás lesz érte. A zsíros bőrűek is megtalálhatják a számukra megfelelő, táplálóbb krémet olajmentes kivitelben, nem kell attól félni, hogy még zsírosabb lesz a bőrük. Éjszakai krém helyett használhatunk szérumot – ezek valamelyes több hatóanyagot tartalmaznak, mint a krémek –, vagy maszkot is.

Télen használjunk zsírosabb, táplálóbb krémet fotó: Shutterstock

A hatóanyagok mellett érdemes odafigyelni a krémben lévő vitaminokra. Mivel télen nem süt a nap, így nem kap a bőr D-vitamint. De bevihetünk a bőrbe A, E és C-vitamint is a krémek segítségével.

– Az arcbőr mellett oda kell figyelni az ajkakra is, mert azok télen könnyebben kicserepesednek – hívta fel a figyelmet a kozmetikus. – A megfelelő mennyiségű napi folyadékbevitel alapvető fontosságú, de az időjárás viszontagságai ellen érdemes szőlőzsírt használni. Míg nyáron a napfény ellen kell védenünk ajkainkat, télen a hidratáltságra kell jobban odafigyelni.

Aki rendszeresen rúzst használ, annak jó hír, hogy nem kell a két műveletet egymás után elvégezni, hiszen ma már a rúzsok többsége hidratáló, ápoló hatású. Még egy fontos dolog: a reggeli fogmosás után alaposan mossuk meg a szánk környékét, hogy ne maradjon rajta fogkrém, az ugyanis nagyon kiszáríthatja az ajkakat és a bőrt a száj körül, akár ekcéma jellegű kiütéseket okozva.

Végül essék szó a szemkörnyék ápolásáról, amely a legérzékenyebb terület. A szem környékén ugyanis nincsenek faggyúmirigyek.

– Ezt azt jelenti, hogy ez a legszárazabb terület az arcon és a szemek környéke változik talán legelsőként az idő előrehaladtával. Ezért nem csak rendszeres ápolásra szorul, de fontos a megelőzés. A szemkörnyék ápolók semleges összetevőkkel készülnek, amelyek nem irritálják a szemet. Ezeket akár az ajkakra is rákenhetjük – árulta el a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában