Kutatási eredmény

2018.01.09. 12:00

Legtöbben a hűtőt szeretnék lecserélni

A hűtőszekrényüket cserélnék le a legtöbben a beépített konyhagépek közül – legalábbis ez derül ki egy országos kutatás eredményeiből.

FMH

Az adatok szerint a legtöbb háztartásban van legalább egy olyan konyhagép, amely cserére szorulna; a hűtő mellett a szagelszívót és a mosogatógépet korszerűsítenék sokan.

Egyre népszerűbbek a beépíthető konyhagépek: sok háztartásban már ezeket részesítik előnyben, derül ki a Fundamenta fiatal felnőttek körében végzett reprezentatív kutatásából. Azok az eszközök ugyanis, amelyek elrejthetők a konyhabútorban, helytakarékosak és mutatósak egyszerre. A beépített konyhagépeket legnagyobb arányban a fővárosiak választják, különösen a főzőlap és a sütő esetében, közülük is a magasabb jövedelemmel rendelkezők. Ugyanakkor az alacsonyabb jövedelmű válaszadók körében is népszerű a konyhagépek beépítése, különösen a mikrohullámú sütő és a hűtő esetén.

A leggyakrabban beépített konyhagép a hűtő, ez az otthonok 53 százalékában található meg, amelyet a mikró (50 százalék), a szagelszívó (35 százalék), a beépített sütő (31 százalék), a főzőlap (25 százalék), majd a mosogatógép (22 százalék) követ.

A legnagyobb igénybevétel természetesen az éjjel-nappal működő hűtőszekrényekre jellemző, mégis ennek a konyhagépnek a lecserélése a legmacerásabb, mivel a hűtő az egyik legdrágább konyhai eszköz. Nem is meglepő, hogy a legtöbben (58 százalék) a hűtőjükkel elégedetlenek, de a megkérdezettek több mint fele (56 százalék) megszabadulna a szagelszívójától, 50 százalékuk a mosogatógépétől, 50 százalékuk a beépített sütőjét cserélné újra, és 48 százalékuk vágyik új főzőlapra.

A beépített mikrójukat említették a legkevesebben, de a megkérdezettek több mint egyharmada (37 százalék) ezt a konyhagépét is lecserélné a felmérés szerint.

Mivel egy esetleges háztartási nagygépcsere akár több százezer forintos kiadás is lehet, sokan addig használják eszközeiket, amíg azok ki nem lehelik a lelküket. Bár a tulajdonosok tisztában vannak a hibákkal, éveken keresztül képesek szemet hunyni felettük, hiszen a magas költségek nem teszik lehetővé egy új hűtőszekrény vagy tűzhely beszerzését. Ez az ételek minőségét is befolyásolja, ezért nem érdemes sokáig várni a beruházással, hanem tudatosan kell(ene) készülni, és időben félretenni, hogy a kiadások ne terheljék meg túlságosan a családi kasszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában