Újraértelmezett fasírt

2018.01.16. 16:00

Lencse, kicsit másként – Süssünk egészséges, újévi csemegét!

Nem véletlenül a lencse az újév, a január étele: e tápláló hüvelyes energiával, ásványi anyaggal és vitaminnal tölti fel a merülő szervezetet.

S. Töttő Rita

dav

A lencse tele van fehérjével, szénhidráttal és fontos tápanyagokkal: magas az A-, valamint többféle B-vitamin tartalma, de jelentős mennyiségű kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, cinket és vasat is tartalmaz. Jól jön tehát a januárra már meglehetősen lemerült szervezet számára. Újévkor egyébként is sokan fogyasztják, tekintve, hogy az apró szemecskék a gazdagság ígéretét hordozzák. Ám aki már unja a főzeléket, levest, salátát, egy merőben új formáját is kipróbálhatja: a lencsefasírt olyan étek, amely ugyan nem tartalmaz húst, mégis szeretik a húsimádók is. Ugyanis ízes, és laktató finomság salátákhoz, főzelékekhez, köretekhez, szendvicsekhez egyaránt.

A lencsefasírt: fent még nyersen, alul már megsütve Fotó: STR

Elkészítése pedig így zajlik: a pár órára beáztatott lencsét lemossuk, majd feltesszük főni sós vízben. Teszünk hozzá egészben, de hámozott vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, két babérlevelet, feketeborsot, majd puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük a lencsét, kivesszük belőle a hagymákat, babérlevelet. Adunk hozzá egy másik, friss vöröshagymát apróra vágva és két gerezd fokhagymát. Ezekkel együtt közel homogén masszát készítünk belőle botmixerrel. Kb. 15 dekányi lencséhez egy tojást és két evőkanál lisztet adunk, valamint ugyanennyi zsemlemorzsát. Ha kell, még sóval, borssal ízesíthetjük. Hamar megsül a külseje, ezért apró golyókat formázzunk, hogy a belseje is jól átsüljön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában