Recept

2018.01.26. 10:00

Fánkot gluténmentesen?

Míg tíz évvel ezelőtt még komoly fejtörést okozott a gluténérzékenyeknek, hogy mit egyenek, ma már egyre több alapanyag, keverék áll a rendelkezésükre.

Szanyi-Nagy Judit

ghg

Aki nem engedheti meg magának, hogy drágább lisztkeveréket használjon a sütemények – így a fánkok – elkészítéséhez, annak ajánlott a rizsliszt alkalmazása.

A Gluténmentes élet blog szerzője, Kiss Dóri a következő hozzáválókat ajánlja: 300 gramm rizsliszt, 10 gramm útifűmaghéj, 60 gramm porcukor, 2 gramm só, 4 gramm porélesztő, 210 milliliter tej, 1 darab tojás, 30 gramm olvasztott margarin és 1 mokkáskanál rum.

A rizslisztet elkeverjük az útifűmaghéjjal, a porcukorral, a sóval és a porélesztővel, majd ráöntjük az elegyre a meleg tejet az abban felolvasztott vajjal együtt. Ezután a masszába öntjük a tojást, és a robotgép dagasztófejével összedolgozzuk a tésztát. Az állagát tekintve először folyós, majd ragadós, végül normális tésztát kell kapnunk, amit aztán letakarunk és 50 percen át kelesztünk.

A nyújtólapot vékonyan olajozzuk meg, gyúrjuk át rajta a tésztát, majd nyújtsuk nagyjából másfél centiméter vastagra. A formázáshoz használhatunk pogácsaszaggatót is. Az elkészült alapokat a kivágást követően pihentessük még 20 percig.

Hevítsünk olajat, s amikor az eléggé felmelegedett – de nem forró! -, helyezzük bele a süteményeket, melyeket oldalanként két percig süssünk.

A kiemelés után csepegtessük le azokat – pár perc múlva már rizsliszt íz nélkül fogyaszthatók a fánkok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában