olajos segítség

2017.12.05. 10:00

Illatok a téli szezonban: Az egyik oldja a stresszt, a másik fertőtleníti a levegőt!

A téli időszak az illóolajok szezonja – de nemcsak azért, mert különleges hangulatot varázsolnak az ünnepvárás közepette, hanem azért is, mert számos hasznos tulajdonságuk is van.

S. Töttő Rita

põk

A citrusfélék, az erdeifenyő vagy éppen az eukaliptusz és a fahéj illóolaja is kedvező hatással van testre, lélekre egyaránt.

Levegőillatosításra, fürdőhöz vagy krémbe keverve is használhatunk illóolajokat, a lényeg az, bármi legyen a cél, kizárólag természetes alapanyagú változatokat válasszunk! Figyeljünk az összetevőkre: gyakran a 100 százalék természetesként megjelölt illóolajok között is akad ugyanis olyan, amelyiket felhígítják egyéb, természetes alapú, de illóolajat nem tartalmazó olajakkal. Így pedig csökken a hatásuk és értékük is.A téli időszak fő illóolajai a süteményes, a fenyő vagy éppen a fertőtlenítésre, köhögéscsillapításra alkalmas változatok, amelyek mindegyike kellemes illattal tölti meg a levegőt. Az erdeifenyő illóolajával például megidézhetjük a karácsonyfa hangulatát, sőt a műfenyőt használók közül sokan ezzel pótolják az elmaradó kellemes illatot. Az erdeifenyő illóolaja azonban egyéb előnyökkel is kecsegtet: fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki. A fahéj, amely a karácsonyi sütemények alapja is, illóolaj formájában is kapható. Azon túl, hogy kellemesen selymes illata van, stresszoldó hatású is.

Az illóolajok akkor megfelelők, ha természetesek az összetevői Fotó: a szerző

Az eukaliptusz és a citrusfélék olajai szintén télen kerülnek elő, mivel az előbbinek erős antibakteriális és gombaölő hatást tulajdonítanak, a másiknak pedig baktérium- és vírusölő hatást. A levegőillatosításra az illóolaj mécsesek mellett kifejezetten alkalmasak az úgynevezett diffúzorok, amelyek illóolajos hidegpárával töltik meg a lakás levegőjét. De ha nincs más, a vizes törölközőre csepegtetett olaj is megfelel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában