kreativitás

2017.11.26. 10:30

Nagypapaképzőnek is kiváló a cukrászsuli

Cukrásznak lenni jó. Vendégváró sós aprósütik, édes-krémes desszertek, ezek közül valamelyiket mindenki imádja. Az is édes, aki nekünk süteményt süt, nem igaz? A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumában nemcsak kamaszok, de az iskola felnőttoktatásán idősebbek is nagy kedvvel, eltökéltséggel tanulják a cukrászmesterséget.

Majer Tamás

A gyakorlati órák végén közösen fogyasztják el a süteményeket a diákok. Középen Péterfalvi Lajos, ő kakaós és sima nérót sütött

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap Archív

Ellátogattunk az iskola egyik foglalkozására, hogy megtudjuk a felnőtt diákoktól, miért jelentkeztek cukrásznak. Bár több tárgyat is tanulnak a kétéves, ingyenes képzésen – idegen nyelv, élelmiszer- és gazdálkodási ismeretek, cukrászelmélet -, mi jó érzékkel egy cukrászgyakorlat órára látogattunk el. Belaktunk a kóstolóból...

A flódni tej és tojás nélkül készül, fehérbor kell bele. A mákos és diós bejgli tésztája omlós élesztős. A pozsonyi kiflié szintúgy. A bejgli tésztáját huszonkettő, a kifliét három dekagrammos darabokra jó kimérni. Míg a tészta pihen, elkészülhet a forrázott mák- és diótöltelék.

- Ez mind benne lesz ám a dolgozatban – figyelmeztette növendékeit Fövenyi László cukrászmester. A tanár úr 27 éve tanít, lapunknak elmondta, hogy nagyon szívesen foglalkozik felnőttekkel.

- Érdekli őket a szakma, nagyon lelkesek és szépen dolgoznak. Látni, hogy valóban meg akarják tanulni a cukrászmesterséget – mondta el az osztályról. Néhányukkal mi is megismerkedtünk.

A gyakorlati órák végén közösen fogyasztják el a süteményeket a diákok. Középen Péterfalvi Lajos, ő kakaós és sima nérót sütött
Fotós: Koppán Viktor

Péterfalvi Lajos pedagógus. Több végzettsége is van: középiskolai fizikatanár, műszaki tanár, gépész és közlekedési üzemmérnök, valamint mérnök közgazdász. Egy kislány és egy kisfiú boldog nagypapája. S most, a nyugdíjhoz közel úgy döntött, kitanulja a süteménykészítés mesterségét is. Hadd okozzon örömet az unokáknak! – Főzni már fiatal házas koromban megtanultam. Feleségem tanítónő, s amikor neki elsősei voltak, s minden kisdiákja füzetét elő kellett írnia, a betűkapcsolatokat kijavítania, nos, elkélt a segítő kéz a konyhában – mesélte Lajos, aki előbb csak a zöldségpucolásban mutatott fel szép eredményeket, de aztán úgy belejött, hogy egyre több és több konyhai feladatot érdemelt ki. A családi összejövetelek előtt is övé a fakanál, vagyis a konyhai felelősség.

- Kollégáim időnként mondták is, hogy ügyesen rászoktatott a feleségem a főzésre. Megszerettem – fűzte hozzá a Szakképzési Centrumnál dolgozó pedagógus, itt lelkes cukrászdiák.

- Alapvetően érdekel a cukrászat – ezt már Sárkány Tímea mondta, aki abban isgondolkodik, hogy később esetleg cukrászként helyezkedjen el.

- Teljesen más eljárási módszereket ismertem meg az itteni képzésen, mint amit otthon megszoktam. Például a képviselőfánk készítésekor érdemes a sütő aljába, a tepsi alá vizet tenni, hogy pára képződjön – avatott be minket Tímea egy apró, de nagyon hasznos praktikába.

Újvári Gyöngyi azt mondta, hogy már régóta szeretett volna profibban sütni. Aromaterapeutaként dolgozik.

- Biztos kitalálok majd valamilyen új illatos süteményt, hiszen lehet illóolajokkal, virágmézekkel süteményeket készíteni – engedett belesnünk terveibe Gyöngyi.

Dominik Tamás kereskedő, családapa igen szépen összefoglalta, mi motiválja a cukrászszakma elsajátításában.

- Olyan tevékenységet kerestem, ahol olyasmit lehet megtanulni, amivel alkotni lehet. Alapanyagokból új dolgokat létrehozni. A kereskedelemben abból élek, hogy beszélek. Ott magamat adom el, itt pedig valami terméket hozhatok létre – mondta el a férfi, aki szerint cukrászra mindig lesz igény, s ki tudja, talán egyszer ő is cukrászként dolgozik majd. Eddig a suliban almáslepényt, Rákóczi-túróst és ananászos papucsot készített, s már otthon is megcsillantotta cukormázas tehetségét. Két kisfia ennek legfőbb haszonélvezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában