Az édesség a gyengéje Tücsinek

2023.12.23. 15:30

„A karácsony a kedvenc ünnepem!"

Gombos Tünde nevét egy egész ország ismerte meg 2023-ban a Séfek Séfe 5. évadának köszönhetően. Így karácsony közeledtével pedig adja magát a kérdés: vajon mit süssünk, főzzünk az ünnepre? Ki mást, mint az aranyfürtjeiről, egyedi stílusáról és szókimondóságáról ismert fehérvári hölgyet kérdeztük.

Kecskés Zoltán

Gombos Tünde, azaz Tücsi felkészült az ünnepre! Karácsonyfája feldíszítve, desszertjeinek egy része elkészítve!

Fotó: Interjúalany

Karácsony estéjén nincs annál nagyobb boldogság, amikor az asztalt körbeüli a család. Az együtt eltöltött ünnepi pillanatokat pedig mi is tehetné emelkedettebbé, mint a közösen elfogyasztott karácsonyi vacsora. De vajon mivel és hogyan készül az ország Tücsije az ünnepre? Utánajártunk!

– Karácsony a kedvenc ünnepem, már november óta ebben a lázban égek. Ami pedig a családomat illeti: négyen vagyunk testvérek – én vagyok a legidősebb mindközül –, így el tudjátok képzelni milyen, amikor négy határozott egyéniség találkozik. Hogy mondjam, nálunk elég hangosak az ünnepek! (nevet). Sokszor sírunk, nevetünk és persze van amikor veszekszünk is – kezdte beszélgetésünket Tücsi, aki elárulta, hogy már november óta – mint minden évben – karácsonyi lázban ég, így a dekorációk már majdnem egy hónapja díszítik a fehérvári lakását, de az ünnep legfontosabb kellékét, a fenyőfát csak az utolsó napokban szerezte be, hogy minél tovább maradjon friss és illatos. Mint megtudtuk,  a szentestét megelőző időszak számára a számvetésről, az önmagára való odafigyelésről szól.

Tücsi keze munkája: finomságok minden mennyiségben.
Fotó: Interjúalany

– Feldíszítem a karácsonyfát, elkészítem azokat az ételeket, amiket egy évben csak egyszer szoktam, és a finom vacsora elfogyasztását követően egy jó könyv vagy film, valamint egy   forró cappuccino társaságában számot vetek a kedvenc fotelemben, hogy mi az, amit elértem, és mit szeretnék elérni. Általában alaposan végig gondolom, hogy honnan hova jutottam és mi az ami még hiányzik az életemből. Aztán 24-én családozom, édesanyámék és a testvéreim, nagyszülők, akik még vannak nekem. 25-én általában a barátaimmal vagyok, koccintós, gyerekzsivajtól hangos napok ezek! Van, amikor hajnalokig fent vagyunk és sztorizunk, megemlékezünk a bizsergető tavaszról, a forró perzselő nyárról és elmondjuk vagy százszor, hogy mennyire várjuk a következő strandszezont! 26-án pedig, ahogy már egy évtizede, elutazom, magamba szívom egy más ország kultúráját. Eszem-iszom, kirándulok, kikapcsolódok és feltöltődöm. Ez ebben az évben sem lesz másképp! Alapjában véve, egyedül is megtanultam szeretni az ünnepet! Meglátogatok mindenkit, de mindenhol annyi időt töltök amennyi jól esik! Nehezen, de ők is megszokták, hogy megvan a saját ritmusom és jó érzés, hogy tiszteletben tartják. Biztos vagyok benne, ha lesz családom ez változni fog, de csak annyira, amennyire én engedem hogy változzon!

Párját ritkító gyönyörűséges aranysárga fácánleves, ahogy Gombos Tünde készíti.
Fotó: Interjúalany

Azt tehát már tudjuk, hogyan készül és telnek Tücsinek az ünnep napjai, ám arra a kérdésre, hogy vajon ki készíti az karácsonyi a menüsort, azt mondta, hogy közösen.

–  A főnökeimnek köszönhetően már meg van az alapanyag, így én fácánlevest fogok főzni, második fogásként pedig narancsos rozmaringos kacsacombok lesznek, hagymás törtburgonyával és lila hagyma chutney-val, és persze székelykáposzta. Anyukám is hasonlókat szeret elkészíteni, így általában megbeszéljük, hogy ki, mit enne, vagy főzne! Mamánál töltött húsok lesznek, sültek, kalács minden mennyiségben! Az édesség a gyengém, szóval karácsonykor nálam a sütié a főszerep! Úgy eszem, hogy maradjon hely a desszertnek, általában süteménnyel érkezem mindenhova és azzal is távozom (nevet). Ami elmaradhatatlan az ünnepi asztalról a Mama-féle keksztekercs, minden évben elkészítem, tavaly a zserbós és a nutellás babka vitte a prímet, idén mascarponés pavlova tortával készülök friss gyümölcsökkel. 

Az elmaradhatatlan mama-féle keksztekercs az ünnepi asztalról.
Fotó: Interjúalany

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!