úszás

2019.03.30. 20:11

Megvan a vb-csapat gerince

A debreceni országos bajnokság zárónapjának döntői előtt a Magyar Úszó Szövetség elnöksége egyhangúlag elfogadta a Sós Csaba szövetségi kapitány által előterjesztett vb-csapat összetételét.

A szakvezető az ob első három napján szerepelt finálék, illetve a válogatási időszakban mostanáig elért időeredmények alapján jelölte ki az egyes számokban vb-indulási jogot szerzett versenyzőket. A kapitány – a MÚSZ közleménye szerint – jelezte: aki a válogatási elvek alapján elnyerte a csapattagságot egy adott versenyszámban, az védettséget élvez, s csak olyan számokban lehet pályázni csapattagságra, ahol nincs még két induló. Amelyikben két versenyző szerepel, ott már nincs lehetőség a csapattagság kivívására, kivéve, ha valaki úgy dönt, hogy végül nem indul az adott számban.

A világbajnoki csapat még nem teljes. Ahol egy hely kelt el vagy egy sem, ott a kvalifikációs időszak végéig, vagyis július 3-ig még ki lehet vívni a kvangdzsui részvételt. 50 méteres számokban csak A szintet vesz figyelembe a kapitány. A szombati (mai) döntők eredményei még néhány számban módosíthatnak azon, hogy kik indulnak Dél-Koreában.

A vb-csapat jelenlegi összetétele (zárójelben azok neve, akiknek megvan az A szintjük, de az adott számban egyelőre nem számítanak indulónak):

férfiak:

50 m gyors: Lobanovszkij Maxim, Németh Nándor

100 m gyors: Németh Nándor

200 m gyors: a szombati döntő függvénye

400 m gyors: Milák Kristóf

800 m gyors: a szombati döntő függvénye

1500 m gyors: Kalmár Ákos, Gyurta Gergely

50 m hát: Bochus Richárd

100 m hát: Bochus Richárd

200 m hát: Telegdy Ádám, Bernek Péter

50 m mell: mindkét hely kiadó

100 m mell: Horváth Dávid (B szint)

200 m mell: Horváth Dávid

50 m pillangó: Cseh László

100 m pillangó: Milák Kristóf, Cseh László (a szombati döntő függvénye)

200 m pillangó: Milák Kristóf, Kenderesi Tamás (Biczó Bence, Cseh László)

200 m vegyes: Cseh László, Bernek Péter (Verrasztó Dávid)

400 m vegyes: Verrasztó Dávid, Bernek Péter (Gyurta Gergely, Holló Balázs)

Mindhárom váltót tervezi indítani a kapitány.

nők:

50 m gyors: mindkét hely kiadó

100 m gyors: mindkét hely kiadó

200 m gyors: Késely Ajna

400 m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)

800 m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)

1500 m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (a szombati döntő függvénye)

50 m hát: mindkét hely kiadó

100 m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin

200 m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin (Ilyés Laura)

50 m mell: Sztankovics Anna

100 m mell: Sztankovics Anna (B szint)

200 m mell: Békési Eszter

50 m pillangó: mindkét hely kiadó

100 m pillangó: Szilágyi Liliána

200 m pillangó: Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

200 m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Sebestyén Dalma)

400 m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Kapás Boglárka, Késely Ajna)

A 4x200-as női gyorsváltót és a 4x100 méteres vegyesváltót, s mindkét vegyes vegyesváltót tervezi indítani a kapitány.

A szombati ülésen – a MÚSZ tájékoztatása szerint – Wladár Sándor elnök külön kitért Verrasztó Dávidék meghiúsult magaslati edzőtáborozására. A szövetségi adminisztrációtól kapott tájékoztatás szerint Molnár Ákos edző tavaly ősszel jelezte a szándékukat azzal, hogy maga is úgy tudja, Sierra Nevadában valószínűleg nincs hely az általuk elképzelt időpontban. Mivel első körben nem volt, ezért a franciaországi Font Romeu-ben igyekezték a tábort lekötni, ami az első pozitív visszajelzés után végül meghiúsult, mivel a helyiek az időközben bejelentkezett francia válogatottat részesítették előnyben. Ezután a MÚSZ ismét tett egy próbát Sierra Nevadában, ahol végül az edzőtábor teljes, háromhetes időszakára sikerült pályát szerezni a medencében, ugyanakkor nyolc napra a tábor hotelje helyett a környéken kellett szállást találni, ami megtörtént, ilyen feltételek mellett azonban Molnár Ákos visszamondta a téli edzőtáborozást. Ugyanakkor Verrasztó Dávidék májusi, Sierra Nevada-i edzőtábora garantált, a helyiek véglegesen visszaigazoltak minden foglalást.

Az elnökségi ülésen Verrasztó Zoltán – Dávid és Evelyn édesapja – jelezte, nem tartja elfogadhatónak, hogy egy eredményes versenyzőt más, gyengébb magyar úszók kiszoríthatnak a preferált edzőtáborból, függetlenül attól, hogy a szervezés a MÚSZ bevonásával vagy anélkül történt. Az elnökség támogatta Wladár Sándor azon javaslatát, hogy a jövőben nem fordulhat elő, hogy bármilyen, központi pénzből megvalósuló edzőtábort a MÚSZ-t megkerülve szervezhessen meg egy egyesület – így minden esetben a versenyzők eredményessége dönt arról, ki élvez prioritást az időpontok és helyszínek lefoglalásánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában