Álláspiaci trendriport

2024.02.06. 18:00

Ezek a diplomák a legkeresettebbek jelenleg a munkaerőpiacon

Február 15-ig kell leadni a jelentkezéseket azoknak, akik idén szeptembertől valamelyik felsőoktatási intézményben szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Vajon melyik egyetem diplomájával a zsebükben kérik a munkavállalók a legtöbbet?

Feol.hu

Forrás: Freepik / TatabanyaAllas.hu

Magyarország legnagyobb álláskereső portálja, a Profession.hu idén is elkészítette trendriportját, ezzel segítve a tanulókat a döntésben. A jelentéshez a portál adatbázisát és az abban szereplő aktív – egy évnél nem régebben frissített – profilokat használták. A mintában 75 ezer munkavállaló és 15 egyetem szerepel. 

A diplomát igénylő területek közül leginkább a cégvezetés és menedzsment, a jog, jogi tanácsadás és a marketing, média, PR voltak azok a területek, ahol az elmúlt egy évben a diplomával rendelkezők állást kerestek. A munkáltatók viszont leginkább fogorvosoknak, orvosoknak, minőségbiztosítási mérnököknek, tanítóknak, tanároknak, pedagógusoknak és mérnököknek kínáltak munkát. A diplomás pályakezdők átlagos bérigénye tavaly óta nettó 308 ezer forintra emelkedett. 

A szakmai pályafutásukat éppen kezdő diplomások közül a legnagyobb kezdő fizetési igénnyel a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábban: Szent István Egyetem), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Óbudai Egyetem volt hallgatói kérik átlagosan a legtöbbet, de ezek egyike sem éri el a nettó 400 ezer forintot. Az aktív, diplomás álláskeresők átlagos bérigénye az oldalon megadott információk alapján egyébként jelenleg havi nettó 402200 forint. Az álláshirdető portálnál hozzátették, a tavalyi évben a magyarországi munkáltatók 72 százaléka emelt bért, ugyanis a cégek toborzási eszköztárában a bér továbbra is kiemelt szerepet kap, hisz a munkavállalók körében továbbra is ez a vezető motivációs tényező.

Ugyanakkor az elmúlt évek során megfigyelhető tendencia, hogy csökken a diplomát elváró hirdetések aránya az oldalon, összességében a hirdetések egynegyedében kérnek diplomát a jelentkezőtől. Ezzel együtt itthon is megfigyelhető, hogy a vállalatok számára a diploma mellett legalább annyira fontos, a tanulási készség, illetve tanulási hajlandóság, az új alkalmazott kiválasztásánál. A gyorsan változó, innovációktól hangos környezetben ezek szerepe felértékelődik, így néhány szektortól eltekintve, elsősorban ezt keresik a cégek a jelöltek profiljában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!